Повучен Нацрт закона о правима бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић и представници пет невладиних борачких организација постигли су договор да Влада из скупштинске процедуре повуче Нацрт закона о правима бораца, потврдио је данас Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић. "Закључили смо да Нацрт закона о правима бораца не иде […]

петак, септембар 16, 2011 / 17:25

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић и представници пет невладиних борачких организација постигли су договор да Влада из скупштинске процедуре повуче Нацрт закона о правима бораца, потврдио је данас Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

"Закључили смо да Нацрт закона о правима бораца не иде на сједницу Народне скупштине, која је заказана за 20. септембар, већ да оставимо додатно вријеме од 15 дана и ако треба дуже, како бисмо покушали да се усагласимо о свим његовим одредбама", рекао је Митровић.

Митровић је јуче рекао новинарима у Бањалуци, након 15. сједнице Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, да треба равноправно на сто ставити приједлоге борачких организација и Владе о закону о правима бораца и размотрити који је члан реалан и могућ.

Он је истакао да се у вези овог закона поставља питање имовинског цензуса, односно да ли се он третира као јавна потрошња када су у питању инвалиднине и пензије ових категорија или то треба да буде јавни дуг.

Митровић је додао да у овом закону треба да се сагледа и усклађивање инвалиднина са трошковима живота и растом инфлације, као и да у закон уђе одредба да ниједно дијете погинулих борца, којих сада тренутно има 1 500, не смије бити незапослено и бар да им се пружи шанса до 35. године.

Он је оцијенио да Влади РС није проблем да усвоји иновирани Нацрт закона о правима бораца и да потом тај документ, са великим процентом сагласности борачких категорија, уђе у јавну расправу, а онда у мирној атмосфери и на задовољство обје стране буде усвојен у Народној скупштини.0 КОМЕНТАРА

  1. Ovde lezi prevara, glup je mitrovic da bi skontao.
    o cemu se zapravo radi. Ja stalno potenciram da se zakon o pio i zakon o pravima boraca mora u NSRS doneti isti dan, sto ce reci jedno za drugim usvajanje jer su oni koherentni.
    Upravo se bojim da je namjera ovog ministra koji se zalaze za jacanje socijalce odgovornosti i ravnopravne drustvene podele tereta krize( koja malicioznost)da se ovaj zakon prolongira, pa cak i ne donese jer u sustini on treba da popravi i da vrati kroz svoje clanove oduzeta novcana primanja koja ce biti oduzeta kroz novi zakon o pio gdje se gube garantovana penzija borcima.
    Vidjecemo da li sam u pravu, ali posto poznajem sisteme ministarstva boracke zastite, jer to su varalice jos od vremene one matore konjine sa Pala Boska Tomica, jer pojma nije imao oko sistema pio i bor-inval zastite i tada je napravljano masa gresaka i anomalija koje se ne mogu ispraviti. Svakako da treba ovo pratiti, jer je u pitanju moguca prevara, para nema za luksuz i onda smanjuj siritinji. Kaze jedan poznati pisac, najgore je kada se nauci jesti kraski vrat vratiti se na tirolsku salamu. Tacno.

Оставите одговор