Повратници и ове године без станова

БАЊА ЛУКА – Повратничке општине у Федерацији БиХ Грахово, Гламоч и Дрвар највише погађа то што власт на нивоу БиХ још није формирана, јер се већина пројеката у овим локалним заједницама финансира из државног буџета. Начелник општине Гламоч Радован Марковић истиче да ова општина од кантоналне Владе никада није добијала посебна средстава. "Већи недостатак због […]

четвртак, април 7, 2011 / 11:10

БАЊА ЛУКА – Повратничке општине у Федерацији БиХ Грахово, Гламоч и Дрвар највише погађа то што власт на нивоу БиХ још није формирана, јер се већина пројеката у овим локалним заједницама финансира из државног буџета.

Начелник општине Гламоч Радован Марковић истиче да ова општина од кантоналне Владе никада није добијала посебна средстава.

"Већи недостатак због неформирања кантоналне власти не осјетимо. Међутим, неконституисање власти на нивоу БиХ и чињеница да није усвојен буџет, те да нису формирани сви фондови, утиче на то да за овогодишње пројекте у општини нема још ни процедуре, а камоли обезбијеђеног новца", рекао је Марковић.

Он је нагласио да све касни, те да не очекује да ће ове године бити било шта реализовано.

"То су пројекти обнове индивидуалних стамбених јединица и заједничких зграда који се финансирају из Фонда за повратак БиХ. Ми једне године припремимо пројекат, идуће га реализујемо, с тим да буде завршен до октобра. Од прошле године од Фонда на обнову чека 15 зграда и 25 кућа. Средства највјероватније неће бити одобрена до љета, а онда је касно да се у овој години обаве радови", додао је Марковић.

Начелник општине Дрвар Aнка Папак-Додиг истакла је да је у овој општини тренутно све стопирано, те да је тешко да ће се ове године нешто стићи урадити.

"Ништа не можемо планирати, а очекујемо од федералних, кантоналних и државних институција средства која нам припадају, а то је условљено формирањем власти, тако да је општа парализа", нагласила је Додигова и додала да у Дрвару има још 1 150 захтјева за обнову имовине.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Макић рекао је раније да и у овој општини на обнову чека око 1 500 кућа, те више од 15 километара уништене електромреже, као и бројни локални путеви и комунална инфраструктура.

"Срби би да се врате у Босанско Грахово, али не могу јер немају гдје. Куће су порушене, инфраструктура уништена, а новца за веће поправке немамо", истакао је Макић.Оставите одговор