Поскупљења миришу песимизмом

Песимистична су предвиђања економиста, не само за 2011. годину већ и за годину или двије послије. Стручњаци не предвиђају стабилизацију економских прилика у већ тврде да ће, према многим показатељима, криза бити тежа од ситуације у 2010. Већ првих дана јануара све најбоље су нам пожељеле веће цијене основних животних потрепштина гријања. Више од 517.000 […]

среда, јануар 5, 2011 / 13:57

Песимистична су предвиђања економиста, не само за 2011. годину већ и за годину или двије послије.

Стручњаци не предвиђају стабилизацију економских прилика у већ тврде да ће, према многим показатељима, криза бити тежа од ситуације у 2010.
Већ првих дана јануара све најбоље су нам пожељеле веће цијене основних животних потрепштина гријања.
Више од 517.000 радно способних у БиХ нема посао, док су многи од запослених због малих плата и високих цијена на ивици сиромаштва.
Економски стручњак из Бање Луке, Дамир Миљевић, подсјећа да буџети на нивоу БиХ и Федерације БиХ још нису усвојени, а да власт вјероватно неће бити формирана ни до краја марта. Према његовим ријечима, власти у Републици Српској по било коју цијену пуне буџете, што је довело до повећања пореза и доприноса, а исто се може очекивати и у Федерацији БиХ.
Повећање стопе ПДВ
– Вјероватно ће једна од мјера у БиХ у 2011. бити и повећање стопе ПДВ-а, а свједоци смо да је у првим данима јануара дошло до повећања цијена основних животних намирница и комуналних услуга, тако да ће економски 2011. година бити можда чак и тежа од 2010. – каже Миљевић за Дојче веле.
Средства ММФ ће и ове године покрити тек буџетске дефиците, а 2012. ће дио средстава из стенбај аранжмана стићи на наплату. Биће то година у којој ће грађани БиХ почети да враћају дугове претходне власти, каже Миљевић.
– То је можда мало жалосно и песимистички, али грађане БиХ не чека никакав бољи живот до 2013. или 2014. године – предвиђа Миљевић.
Економски показатељи у оближњој трговини
Скокнете ли до локалне продавнице са жељом да направите списак ствари које су поскупиле, одмах на њега можете уписати све основне животне намирнице.
Брашно је око 1.75 КМ, што је за десет фенинга скупље него прошле године. Поскупљење брашна је донијело поскупљење пекарских производа. Онај основни, хљеб наш насушни кошта 1.10 КМ (зависи од врсте хљеба), а био је и до 20 фенинга јефтинији.
Шећер је за 20 фенинга скупљи, па његова цијена сада износи 1.85 конвертибилних марака. Уље је шампион. На мјесту гдје смо провјерили цијену, литар кошта 2.1 КМ, а према ријечима радника у трговини, коштало је 1.6 КМ.
Млијеко "поскупљује сваки дан", рекле су продавачице у другој трговини, а цијена једне литре млијека са 2,8 одсто млијечне масти, произведеног у Бањолучкој мљекари, кошта 1.68 KM. Цигарете су прве поскупиле. Један "бонд" је сада 2.5 КМ, скупљи за 30 фенинга него што је био.
Чека се још нафта и њени деривати, па да све буде "како треба".


Оставите одговор