Помпео: САД и ЕУ морају се заједно супротставити Кини

САД-у и Европској унији потребно је заједничко разумијевање Кине како би јој се одупрли, казао је амерички државни секретар Мике Помпео назвавши Кину пријетњом те ју је оптужио да краде европско интелектуално власништво како би развила своју економију.

субота, јун 27, 2020 / 21:57

Помпео је казао да је прихватио предлог шефа европске дипломатије Жозеа Борела, који је овога мјесеца предложио креирање формалног америчко-европског дијалога о Кини. Помпео ће убрзо путовати у Европу, гдје ће организовати прву сесију.

"На дјелу је трансатлантско буђење према истини о ономе што се догодило”, казао је Помпео у видео обраћању.

"Није ријеч о САД-у који се супротставља Кини, већ о свијету који се супротставља Кини”, казао је.

Брисел је, као и Вашингтон, забринут због кинеских предаторских трговачких пракси, но ЕУ настоји да иде средњим путем између Кине и САД.

Представници ЕУ, највећег свјетског трговинског блока, разговарали су с кинеским руководством у понедељак и на Пекинг гледа као партнера у борби против климатских промјена и као економског супарника.

Помпео каже да ЕУ треба дјеловати против Кине, коју је оптужио за крађу европског интелектуалног власништва и кршење правила трговања, како би се заштитиле економије европских земаља, а не како би удовољио САД-у.

"Они имају приступ нашим тржиштима капитала какав ми немамо код њих”, казао је Помпео.

Помпео је казао да ће се у склопу америчко-европског дијалога дијелити информације о Кини.

Казао је да се нада, иако ће постојати различита мишљења у одбору, да ће тај формат бити "катализатор за дјеловање”.Оставите одговор