Помоћ за дигитализацију Архива РС

Представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и бањалучког предузећа "Пи Си макс" уручили су данас донацију од пет рачунара Архиву РС, у оквиру помоћи дигитализације овој установи. Помоћник министра просвјете Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је ово хумана акција, јер ће четири постојећа рачунара Архива бити додијељена одличним ученицима бањалучких основних школа. Она је […]

понедељак, јун 13, 2011 / 11:42

Представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и бањалучког предузећа "Пи Си макс" уручили су данас донацију од пет рачунара Архиву РС, у оквиру помоћи дигитализације овој установи.

Помоћник министра просвјете Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је ово хумана акција, јер ће четири постојећа рачунара Архива бити додијељена одличним ученицима бањалучких основних школа.

Она је захвалила компанији "Пи Си макс" за ову донацију, додајући да Архив, као републичка управна организација, има велики значај за Министарство, те да ће новим технологијама побољшати дјелатност.

Директор Архива Душан Поповић рекао је да је процес дигитализације ове институције још у повоју и да њена бањалучка централа има потребу за још 10 рачунара да би још квалитетније опслуживала грађане и установе РС.

"У овом моменту за рад на нивоу европских архива потребно нам је око 420.000 КМ, а проблем нам представља недовољан број депоа", нагласио је Поповић.

Према његовим ријечима, Архив има потребу и за већим бројем радника, с обзиром на то да постојећи опслужују централу у Бањалуци и пет филијала на територији Српске, а неопходна средства биће обезбијеђена повезивањем са архивима Словеније и Хрватске и апликацијама за заједничке пројекте.Оставите одговор