Помен у Тузли: Положили, запалили, отишли (Фото, Видео)

У Тузли, на Брчанској малти је одржан помен припадницима ЈНА страдалим у "тузланској колони" прије 18 година. У оквиру обиљежавања 18. годишњице која је организована од стране Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, на Брчанској малти у Тузли, паљењем свијећа и полагањем бијелих ружа одата је почаст за најмање 92 војника убијена 15. […]

среда, мај 5, 2010 / 11:25

У Тузли, на Брчанској малти је одржан помен припадницима ЈНА страдалим у "тузланској колони" прије 18 година.

У оквиру обиљежавања 18. годишњице која је организована од стране Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, на Брчанској малти у Тузли, паљењем свијећа и полагањем бијелих ружа одата је почаст за најмање 92 војника убијена 15. маја 1992. године.

Полагње вијенаца на Брчанској Малти

Како јавља извјештач Фронтал.рс са лица мјеста, аутобуси из РС су без проблема стигли у Тузлу, гдје су на мјесту страдања војника ЈНА упаљене свијеће и положено цвијеће, те одржан вјерски обред.

У Тузли цијело јутро пада јака киша и на мјесту помена је било присутно веома јако обезбјеђење.

Осим чланова породица погинулих војника, преживјелих учесника колоне, представника Борачке организације општине Бијељина и Српске православне цркве, на Брчанској малти су присустни министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Раде Ристовић, начелник општине Бијељина Мићо Мићић, предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз, предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић,шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Владе РС Сташа Кошарац, посланик ПДП у Народној скупштини РС, Ђуро Станојевић, чланови Подобора за обиљежавање овог догађаја на челу са предсједником Бранком Шљивар, и многобројни новинари.

Према посљедњем извјештају, помен, који је укључивао паљење свијећа, полагање цвијећа, кратку шетњу и вјерски обред, је одржан и присутни се спремају да крену назад ка Бијељини.

Три аутобуса са око стотину људи су јутрос у 8.30 часова кренули из Бијељине у Тузлу да одају почаст војницима ЈНА страдалим у "тузланској колони" прије 18 година.

Путници у аутобусима су на папиру добили упутства и препоруке о понашању гдје су били упозорени да не истичу националне сиболе (три прста посебно), транспаренте, да не носе оружје или предмете који могу послужити као исто, те да на помен не и иду у алкохолисаном стању.

Аутобусе је до Бањ брда пратила полиција МУП РС, а потом их је, без заустављања, преузела полиција Тузланског кантона.

Осим у Тузли, почаст војницима ЈНА страдалим на Брчанској малти биће одата и на Градском гробљу Пучиле у Бијељини, гдје ће данас у 12 часова бити служен парастос.

Након тога загради СО у Бијељини биће одржан и округли сто о злочину почињеном над колоном ЈНА која се према ранијем договору повлачила из Тузле.

Начелник Полицијске управе у Тузли Љубомир Дивковић рекао је да је данашњи скуп у Тузли процијењен као скуп високог ризика, због чега је Полицијска управа предузела све потребне мјере, ангажовала оптималан број полицајаца који су створили услове за безбједно, мирно и достојанствено обиљежавање ове манифестације.

Ратни и актуелни начелници Тузле Селим Бешлагић и Јасмин Имамовић поручили су јуче грађанима да заузму исти став као што је учињено у Сарајеву 3. маја, гдје је ове године први пут обиљежена годишњица страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици.

Бешлагић и Имамовић су поручили грађанима да буду достојанствени, "или да игноришу тај догађај, али да не насједну на политичку провокацију из Републике Српске.

Видео: Колона полази

"Тузланска колона" као и "Добровољачка": Још без осуде

На Брчанској малти 15. маја 1992. године погинула су најмање 92 војника, рањена најмање 33 припадника ЈНА и уништен већи број војних и санитетских возила.

Овај датум је до прошле године обиљежаван у Бијељини, а од ове године, годишњице свих страдања биће обиљежаване на мјестима страдања, на иницијативу Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица Владе РС.

Случај "тузланска колона" покренуо је 1999. године Савез логораша РС.

Тужилаштво БиХ објавило је у децембру прошле године да је прекинуло истрагу против тадашњег градоначелника Тузле Селима Бешлагића и других у случају "тузланска колона".

Шеф Посебног одјељења за ратне злочине овог тужилаштва Дејвид Швендиман тада је навео да је истрага у том предмету спроведена у складу са законом, те да прикупљени докази не поткрепљују оптужбе против осумњичених за злочине над припадницима ЈНА који су се повлачили из Тузле 15. маја 1992. године.

У Београду је за тај злочин на 12 година осуђен Илија Јуришић. Према оптужници, Јуришић је као високи старјешина МУП-а БиХ и дежурни Оперативног штаба Јавне безбједности Тузла, а након пријема наредбе за напад од свог претпостављеног, свим наоружаним јединицама бошњачко-хрватске стране издао наредбу за напад на колону ЈНА која се 15. маја 1992. мирно повлачила из тог града.

Хашки трибунал је у случају "тузланска колона" за четири особе дао ознаку "А", што значи да је на основу достављених доказа утврђено да постоји кривично дјело ратног злочина и довољно доказа да се те особе процесуирају.Оставите одговор