Пољска: Пољопривредници пријете да ће паралисати државу

Десетине хиљада пољопривредника и њихових присталица упозорили су да ће блокирати земљу након данашњег сукоба са полицијом испред државног парламента у Варшави.

четвртак, март 7, 2024 / 05:44

Демонстранти су се окупили испред канцеларије премијера Доналда Туска, палили гуме и бацали петарде захтијевајући обуставу јефтиног увоза и укидање еколошких прописа за које кажу да штете њиховом животу.

Потом су кренули ка парламенту, а један од очевидаца је испричао да је полиција почела да користи пендреке, бибер спреј, сузавац и шок бомбе против демонстраната. Поједини учесници демонстрација гађали су полицајце камењем, коцкама калдрме и петардама.

"Због физичке агресије на полицајце од појединих људи који су протестовали, било је неопходно примијенити директне мјере принуде", објавила је полиција Варшаве на мрежи "Икс".

Пољски министар унутрашњих послова Марчин Кјервински саопштио је да су приведена "23 провокатора", а на снимцима локалних медија се види неколико демонстраната који се силом пробијају до зграде парламента, прије него што их је полиција савладала.

Томаш Обжански, лидер синдиката пољопривредника и организатор протеста, рекао је Ројтерсу да је полиција почела да блокира демонстранте након завршетка протеста.

Он је рекао да пољопривредници напуштају Варшаву празних руку након што је њихов захтјев да се састану са Туском одбијен, али је упозорио на даље мјере.

"Послије онога што се данас десило, доћи ће до блокаде читаве земље. Пољска ће стати, јер пољски пољопривредник неће дозволити да се према њему тако поступа, да га батинају", рекао је Обжански.

Пољопривредници широм ЕУ позивају на измјене ограничења која су им наметнута зеленим планом блока у борби против климатских промјена, као и на поновно увођење царина на увоз пољопривредних производа из Украјине, које су укинуте након почетка руске специјалне војне операције.Оставите одговор