Полемика Турске и Француске око геноцида над Јерменима

Француска и Турска су данас размјениле оштре међусобне оптужбе у спору око геноцида који је у вријеме распада османског царства извршен над Јерменима на просторима Турске. „Они (Французи) који нису у стању да се суоче са својом историјом и колонијалистичком политиком кроз вјекове, они који странце третирају као грађане другог реда, немају право да дијеле […]

петак, октобар 7, 2011 / 18:11

Француска и Турска су данас размјениле оштре међусобне оптужбе у спору око геноцида који је у вријеме распада османског царства извршен над Јерменима на просторима Турске.

„Они (Французи) који нису у стању да се суоче са својом историјом и колонијалистичком политиком кроз вјекове, они који странце третирају као грађане другог реда, немају право да дијеле Турској историјске лекције, или да позивају Турску да се суочи са историјом”, изјавио је шеф дипломатије Ахмет Давутоглу на позив француског предсједника Николе Саркожија да Анкара коначно призна геноцид над Јерменима, пренјеле су агенције. Саркози је синоћ у Јеревану, током посете Јерменији, позвао Турску да „у веома кратком периоду” призна масакр над Јерменима као геноцид.

Истичући да је од „1915. до 2011. прошло довољно времена за размишљање”, Саркози је казао да ће, уколико Турска не „крене ка помирењу”, размислити о томе да предложи усвајање закона којим би се кривично санкционисало порицање геноцида над Јерменима.

Саркози је, истичући да „није на Француској да икоме даје ултиматуме”, позвао Турску да коначно „преиспита своју историју” према Јерменима.

У Јеревану тврде да је 1915. године у вријеме распада отоманске империје убијено 1,5 милиона припадника тог народа и да је то био први геноцид у прошлом вијеку.

У Турској оповргавају да је то био геноцид али признају да је тада страдало од 300.000 до 500.000 Јермена, и објашњавају да су тада гинули и Турци, и Грци и припадници других народа.Оставите одговор