Појефтиниће хљеб?

Брашно у Српској јуче је поново појефтинило и за килограм је потребно издвојити 60 фенинга без ПДВ-а, а пекари истичу да ће формирати нове цјеновнике ако се одређени период цијене хљебног жита не буду мијењале. Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да је јуче брашно појефтинило за три фенинга. “Цијене брашна пале су […]

среда, новембар 2, 2011 / 10:02

Брашно у Српској јуче је поново појефтинило и за килограм је потребно издвојити 60 фенинга без ПДВ-а, а пекари истичу да ће формирати нове цјеновнике ако се одређени период цијене хљебног жита не буду мијењале.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос рекао је да је јуче брашно појефтинило за три фенинга.

“Цијене брашна пале су до оне границе до које су пекари говорили да ће појефтинити пекарске производе”, рекао је Кос и додао да су цијене брашна од жетве пале за 20 евра по тони.

Кос је нагласио да је за тону пшенице у Србији потребно издвојити 180 евра, те 190 евра у Мађарској.

“Не знамо како ће се ситуација са цијенама кретати у идућем периоду, али смо увјерени да се код нас цијене брашна неће кориговати до јануара идуће године“, казао је Кос и додао да цијена пшенице у свијету тренутно мирује.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић рекао је да ће формирати ниже цијене у пекарама тек када обаве разговоре са млинарима.

“Уколико се цијена брашна буде стабилизовала и не буде се мијењала у скорије вријеме, хљеб ће појефтинити за десет фенинга”, рекао је Тривић и додао да је за векну хљеба у пекарама потребно издвојити од 1,20 до 1,30 марака.

Становници Српске једу најскупљи хљеб у региону, јер је векна хљеба, прављеног од типа брашна 500, у Србији јефтинија и до 40 фенинга.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац рекао је да је један од узрока поскупљења брашна и хљеба почетком године и то што млинари нису хтјели да купују домаћу пшеницу.

“Пекари и млинари користе свој положај и то на штету становника Српске. Неће домаћу пшеницу јер ми тражимо да се пшеница фактурише и да добијемо подстицаје, а то њима не одговара”, рекао је Усорац и додао да су приноси пшенице ове године износили око 35.000 тона, те да су сав урод пољопривредници задржали за исхрану стоке.Оставите одговор