Подршка протестима у БЛ од Зелене омладине Србије

Зелена омладина Србије подржава напоре грађана Бањалуке да мирним и ненасилним протестима одбране популарно звани Пицин парк од рушења, а у сврху изградње комерцијалних садржаја. На мјесту парка према регулационом плану Града Бањалуке требало би бити изграђен стамбено-пословни објекат. Грађани су се томе успротивили сматрајући да би рушењем парка град изгубио значајну зелену површину, што […]

четвртак, јун 14, 2012 / 08:54

Зелена омладина Србије подржава напоре грађана Бањалуке да мирним и ненасилним протестима одбране популарно звани Пицин парк од рушења, а у сврху изградње комерцијалних садржаја.

На мјесту парка према регулационом плану Града Бањалуке требало би бити изграђен стамбено-пословни објекат. Грађани су се томе успротивили сматрајући да би рушењем парка град изгубио значајну зелену површину, што није први случај у последњих неколико година.

Противници рушења парка такође тврде да процес доношења регулационог плана није урађен у складу са прописима, те да грађани нису имали прилику да изнесу свој став о идеји рушења парка.

Протести који трају већ неколико седмица под ударом су власти која одбија да грађанима достави тражену документацију, и репресивним мјерама покушава да спријечи протесте.

Зелене површине у урбаним срединама имају вишеструки значај за квалитет живота, очувања здраве животне средине и здравља грађана.

Зелена омладина Србије учествовала је у акцији очувања Петог парка у Београду, која је имала позитиван исход након неколико година борбе, те подржала неколико других акција очувања зелених површина од рушења.

Сматрамо јавни интерес грађана важнији од интереса инвеститора, и да је дужност власти да се води јавним интересом, а то може остварити укључивањем грађана у процесе доношења одлука.

У складу са тим, позивамо инвеститора да обустави радове до доношења одлуке са којом ће се грађани сложити.

Позивамо надлежне институције Града Бањалуке да грађанима пруже увид у документацију, и покрену ревизију донешених одлука у којој ће сви имати право учешћа и изношења става.

Позивамо грађане да истрају у својој борби да сачувају простор који им припада.

Зелена омладина Србије поздравља регионалну солидарност коју су показале неке организације, и позива све да подрже грађане Бањалуке у њиховој борби.Оставите одговор