Почиње Кустендорф

Шести међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф”, посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма, отвара своја врата посјетиоцима и филмским радницима данас у Дрвенграду на Мокрој Гори. Да је све спремно за почетак фестивала, за “Глас Српске” је потврдила селектор Дуња Кустурица. – У Дрвенграду теку посљедње припреме за долазак гостију и почетак […]

среда, јануар 16, 2013 / 09:50

Шести међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф”, посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма, отвара своја врата посјетиоцима и филмским радницима данас у Дрвенграду на Мокрој Гори.

Да је све спремно за почетак фестивала, за “Глас Српске” је потврдила селектор Дуња Кустурица.

– У Дрвенграду теку посљедње припреме за долазак гостију и почетак фестивала и за сада тече све по плану, без измјена – рекла је Кустурица и додала да се данас очекују први гости.

Фестивал ће до 22. јануара угостити нека од најзначајнијих имена свјетске кинематографије, као што су редитељи Џанг Јимоу (Кина), Бен Зејтлин (САД), Алексеј Балабанов (Русија), Матео Гароне (Италија), Елија Сулејман (Палестина), Петер Готар (Мађарска) и турска редитељка Јешим Устаоглу.

Специјални гости биће славне глумице Моника Белучи (Италија) и Одри Тоту (Француска), које ће, ако им распоред буде дозвољавао, одржати и мастер клас радионице са студентима.

“Кустендорф” ће званично почети холограмском пројекцијом обрачуна редитеља Емира Кустурице и холивудског глумца Бруса Вилиса, послије чега ће у биоскопској сали “Проклета авлија” бити приказан филм “Цвјетови рата” кинеског редитеља Џанга Јимоуа, којем је посвећена овогодишња “Ретроспектива великана”.

За награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 28 филмова младих аутора из 18 држава. На конкурс је стигло више од 400 филмова, што је највећи број до сада, а селектор је Дуња Кустурица.

Међународни жири чине израелска списатељка и глумица Алона Кимхи (предсједник), амерички филмски продуцент, директор продукције и асистент режије Мајкл Хаусман и српски теоретичар медија и филмски и ТВ режисер проф. др Олег Јекнић. Награду за најбољу камеру “Вилко Филач” додијелиће жири у саставу: добитник награде “Оскар”, пољски директор фотографије и режисер Јануш Камински, познати чешки камерман Мартин Шец и прослављени српски монтажер и дизајнер звука Светолик Мића Зајц.

Програм “Савремене тенденције” и ове године представиће неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције и њихове ауторе, који су за своја филмска остварења награђивани престижним наградама свјетских филмских фестивала, а који ће послије пројекција одржати радионице.

На програму је и филм Бена Зејтлина (САД) – “Звијери јужних дивљина”, који је освојио награду “Camera d’Or” за најбољи дебитантски филм на фестивалу у Кану, Велику награду жирија на фестивалу “Санденс” и номинован је за овогодишњег “Оскара”, док ће омнибус “Седам дана у Хавани” представити палестински режисер Елија Сулејман, један од седморице редитеља окупљених око овог пројекта.

Занимљиво је да у филму Бена Зејтлина “Звијери јужних дивљина” главну улогу тумачи деветогодишња дјевојчица Кувензане Валис, која је номинована за најбољу главну глумицу овогодишњег “Оскара”.

“Евергрин” селекција подсјетиће посјетиоце “Кустендорфа” на нека од најважнијих филмских остварења прошлих времена, као што је филм Петера Готара из 1982. “Вријеме је стало”, а Готар ће као специјални гост фестивала послије пројекције филма одржати радионицу.

Селекција “Нови аутори” доноси откриће филмских критичара прошлогодишњег венецијанског филмског фестивала – “Она не жели да спава сама” младе мексичке режисерке Наталије Бериштајн, затим филм “Нефудбал” младог руског умјетника Константина Смирнова и “Једноставно је” Соње Карпунине, која је 2011. побиједила на “Кустендорфу”.

Неизоставни дио “Кустендорфа” свакако је и његов музички програм, који ће сљедећих дана, послије пројекција, употпунити атмосферу фестивала. Прве вечери наступиће свјетски признати виолиниста Немања Радуловић са саставом “The Devil’s Trills”, а сљедећих дана свираће: “Debu sur le zank” (Француска), Дејан Петровић биг бенд (Србија), трио “Балканске жице” (Србија), “Радио застава” (Италија) и “Че Судака” (Шпанија).

Поред филмског и музичког дијела фестивала, посјетиоци ће имати прилику да у галерији “Мацола” погледају изложбу “Кшиштоф Кишловски, знаци и сећања”, док ће на рецепцији хотела “Мећавник” бити изложене народне ношње Косова и Метохије.

Велико интересовање медија

За “Кустендорф” влада велико интересовање домаћих и страних новинара, те је тако за извјештавање са фестивала акредитовано чак 70 представника “седме силе” из цијелог свијета, што је дупло више него 2012. године. Акредитацију из БиХ добиле су само три медијске куће, “Глас Српске”, Радио-телевизија Републике Српске и “Ал-Џазира”.Оставите одговор

Почиње Кустендорф

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње на Мокрој Гори у уторак 17. јануара, а на седмодневној смотри биће представљена нека од најбољих ауторских остварења нове продукције.

уторак, јануар 17, 2012 / 08:14

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почиње на Мокрој Гори у уторак 17. јануара, а на седмодневној смотри биће представљена нека од најбољих ауторских остварења нове продукције. Continue reading "Почиње Кустендорф"Оставите одговор

Почиње Кустендорф

Редитељи Никита Михалков и Ерик Попе и мексички глумац Гаел Гарсија Бернал гости су четвртог "Кустендорфа" који почиње данас програмом и изложбом фотографија инспирисаним филмовима Федерика Фелинија. У трци за Златно, Сребрно и Бронзано јаје 20 остварења из 12 земаља.

среда, јануар 5, 2011 / 12:51

Редитељи Никита Михалков и Ерик Попе и мексички глумац Гаел Гарсија Бернал гости су четвртог "Кустендорфа" који почиње данас програмом и изложбом фотографија инспирисаним филмовима Федерика Фелинија. У трци за Златно, Сребрно и Бронзано јаје 20 остварења из 12 земаља. Continue reading "Почиње Кустендорф"Оставите одговор