Почело истраживање нафте и гаса код Шамца

На подручју Шамца данас је почело истраживање ради откривања налазишта нафте и гаса, а сеимичка испитивања ће трајати два мјесеца. Истраживање проводи компанија "Калининград геофизика" из Русије, а на основу уговора са Друштвом за истраживање и производњу нафте и гаса "Јадран – Нафтагас" из Бањалуке и одобрења Владе Републике Српске. У истраживању је ангажовано 50 […]

петак, мај 4, 2012 / 10:23

На подручју Шамца данас је почело истраживање ради откривања налазишта нафте и гаса, а сеимичка испитивања ће трајати два мјесеца.

Истраживање проводи компанија "Калининград геофизика" из Русије, а на основу уговора са Друштвом за истраживање и производњу нафте и гаса "Јадран – Нафтагас" из Бањалуке и одобрења Владе Републике Српске.

У истраживању је ангажовано 50 радника, од којих је трећина са шамачког подручја.

Представници општине Шамац упознали су пољопривреднике и 25 мјесних заједница о испитивању, као и о посљедицама које могу настати на њивама од теренских возила и специјалних машина. Компанија "Калининград геофизика" ће надокнадити штету која би могла да настане, а формирана је и служба за процјену и накнаду штете.

Начелник Одјељења за привреду у општини Шамац Милан Симић рекао је да ће се истраживање обављати на пољопривредним парцелама, те да је процедура и поступак пријаве штете договорена и врло једноставна.

"Штета се одређује по максималном приносу одређене културе, пута цијена која је актуелна у моменту исплате. Замолио бих пољопривреднике да буду коректни у својим пријавама. Штета ће бити надокнађена", рекао је Симић.Оставите одговор