Почела Ревија српског документарног филма на Палама

Пројекцијом филма "Призренски мотиви" редитеља Жике Митровића, из 1952. године, синоћ је на Палама отворена коју Кинотека Републике Српске традиционално организује у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда. Према ријечима директора Кинотеке РС Милована Пандуревића, ревија је прилика да љубитељи филмске умјетности виде документаристичка остварења најзначајнијих српских режисера, али и да Кинотека обогати свој фундус. […]

среда, јун 22, 2011 / 07:46

Пројекцијом филма "Призренски мотиви" редитеља Жике Митровића, из 1952. године, синоћ је на Палама отворена коју Кинотека Републике Српске традиционално организује у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда.

Према ријечима директора Кинотеке РС Милована Пандуревића, ревија је прилика да љубитељи филмске умјетности виде документаристичка остварења најзначајнијих српских режисера, али и да Кинотека обогати свој фундус.

"Кинотека РС на овај начин до сада је добила око 220 копија српских документарних филмова који ће бити доступни свим студентима филмских усмјерења у РС – будућим камерманима, монтажерима или режисерима", истакао је Пандуревић.

Он је додао да ће уз Ревију бити организоване и радионице за студенте и професоре Академије умјетности из Бањалуке и студенте Филозофског факултета на Палама, које ће одржати Никола Мајдак, свестрани филмски стваралац чији ће филмови бити приказани на овој филмској смотри, те Божидар Зечевић, историчар филма и филмски критичар из Београда.

Управник архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић подсјетио је да се публика на претходним ревијама могла упознати са раним српским документарним филмовима насталим до 1945. године.

"Као и претходних пута понудићемо оно што је најбоље и што се зове класика српског документарног филма – од филмова из 50-их година, какав је филм `Призренски мотиви` Жике Митровића, до филмова који су добијали награде у 70-им и 80-им годинама прошлог вијека", додао је Ердељановић.

На тродневној филмској манифестацији, којој на позив Кинотеке РС присуствује и 15 студената и професора Академије умјетности из Бањалуке, биће приказано укупно 25 документарних филмова.

Покровитељи Ревије српског документарног филма су Министарство просвјете и културе РС, те општина Пале.Оставите одговор