Побуна шпанских рудара

Шпански рудари у штрајку прешли су из фазе мирних протеста у жестоку борбу за опстанак. Почетком јуна су се појавили на протестима у Мадриду и полиција је из прве руке осјетила како с овом групом гњевних радника неће моћи олако и брутално поступати као с неким другим демонстрантима. За вријеме сукоба који су избили између […]

уторак, јун 12, 2012 / 11:25

Шпански рудари у штрајку прешли су из фазе мирних протеста у жестоку борбу за опстанак. Почетком јуна су се појавили на протестима у Мадриду и полиција је из прве руке осјетила како с овом групом гњевних радника неће моћи олако и брутално поступати као с неким другим демонстрантима.

За вријеме сукоба који су избили између рудара и полиције у Мадриду, већи број повријеђенихје био из редова полиције – статистика која се не догађа тако често
Побуњени рудари сада иду и корак даље.

Побуна је букнула у шпањолској регији Астуриас. Око 8.000 рудара ступило је у штрајк након што су власти најавиле нове резове за раднике у рудницима у регији. Но, у исто вријеме, док је рударски сектор на кољенима, банкарски сектор добиће и до 100 милијарди евра кредита за санацију посрнулих банака. Можда ће им требати и мање, али министри финанција еврозоне потрудили су се "заокружити" број како не би било никаквих, ни најмањих, дилема око тога да би се банкарском систему могло нешто десити.

Што се тиче рударске индустрије, у земљи је преостало свега око 40 рудника, већином на сјеверу земље. Прекид државне помоћи значи да ће се цијена шпанског угља попети на више нивое од увозног, а то значи само једно – колапс шпанске рударске индустрије.
Рудари, којима је најавом нових резова дословно угрожена животна егзистенција, свакако нису ту вијест дочекали с одушевљењем. Напротив, кренули су у праве нападачке акције.

За њих је овај штрајк од есенцијалне, животне важности и борба је очито једино што им преостаје.

Како преноси лист либцом.org, штрајкачи су спровели низ "директних акција" како би максимизирали учинак овог штрајка. За седам дана су поставили чак 16 барикада на цестама због чега је саобраћај кроз регију знатно отежан. Због једне барикаде, састављене од запаљених гума, створила се огромна колона од неколико километара. Такође су блокирали путеве који воде према важној морској луци Гијон, град од 275,000 становника у регији Астуриас, затворили су и главни тунел након што су "непознате особе" саботирале сигурносне камере.

Тек повремено се пропуштају возила. Покушаји полиције да уклоне барикаде довели су до неколико жестоких борби у којима су штрајкачи узвратили камењем, бетонским блоковима, али и уникатним ракетним бацачима кућне израде.

Крајем седмице су блокирали неколико прометница и двије жељезничке пруге. Рудници су затворени, а штрајкачи су камповали на главном градском тргу регионалног центра, града Овиедо.Оставите одговор