dysko

Платформа за сумњу и будућност

И највећим аналфабетама је до сада постало јасно да се на нивоу институција БиХ налазе прозори преко који се гледа на ентитете са спољне стране свијета. Дакле, слика коју шаље Савјет министара Бих и еквивалентан парламент, слика је на основу којих се ствара перцепција о ентитетима, значи и о РС, у Бриселу, Паризу, Лондону, Вашингтону, […]

субота, новембар 13, 2010 / 22:27

И највећим аналфабетама је до сада постало јасно да се на нивоу институција БиХ налазе прозори преко који се гледа на ентитете са спољне стране свијета.

Дакле, слика коју шаље Савјет министара Бих и еквивалентан парламент, слика је на основу којих се ствара перцепција о ентитетима, значи и о РС, у Бриселу, Паризу, Лондону, Вашингтону, а богами и у Москви.

Такође је више него јасно да се сваки народ на томе БХ нивоу покушава концентрисати и остварити своје интересе кроз назови кровне институције БИХ. Бошњаци су зато, прво тајно па јавно, склопили пакт СДП и СДА – двије највеће Бошњачке партије. Није се ни сумњало да ће Хрвати то учинити исто са своја два ХДЗ. Само се, по старом добром обичају сумњало шта ће Срби да ураде , јер се навикло да на нивоу БИХ Бошњаци и Хрвати представљају своје народе, а Срби своје партије. И..?

Десило се чудо. СДС је учинио да се на нивоу БиХ напокон представља Република Српска, односно да будемо директни да се представљају и питају Срби.

Усљедиле су реакције дежурних нарикача са федералних медија о краху СДС-а. То су, иначе, медији који су до јуче обожавали СДС, а Караџића сматрали херојем и интелектуалцем „пар екселанс“.

Затим је своје разочарење стидљиво изразио и ОХР преко свога првог микрофона . То је, иначе, институција која воли СДС до имбецилности. Та љубав је смјењивала, затварала без суда и закона, све виђеније функционере странке, а колико јуче самој СДС отимала новац и блокирала рачуне.

А онда на крају долази шлаг, који се топи у сузама политичких опција у Републици Српској које нису прешле изборни цензус, или су пак мало прешле . Иначе су поменуте патуљасте спонзорисане опције предизборно слиниле на СДС-ово бирачко тијело, унапријед га рачунајући у своје мандате. А сад плачу што ће СДС-ов човијек говорити у нпр. Савјету безбједности или Бриселу, Стразбуру, као министар сопљних послова БИХ. То је стварно неопростиво. Опростиво би било да то уради неко из СДП, ХДЗ ,СНСД ,ПДП, ДП….

Можда би било опростиво да је СДС ишао са СДП и тако вратио Додику мило за драго, а можда и мило за стварно, јер би Додик у обрнутим околностима вјероватно поновио социјалдемократску љубав са Лагумџијом , одбацујући и сатанизујући СДС као некад. Да је СДС кренуо тим путем, био би миљеник ОХР-а и сваки дан теферичио са пар западних амбасадора, који би уживали у његовој прагматичној покорности.

Али, ето га сад!

СДС је одлучио да опрости Додику период националних заблуда и духовоног сазријевања, да не буде миљеник тзв. међународне заједнице и да Срби на нивоу БИХ буду представљени као ентитет и народ, а не као политичке опције.

Изазова ће бити и убудуће , посебно на нивоу БИХ гдје се Србима мамци на удици редовно мјењају и повећавају. Рачунају ваљда на нашу пословичну алавост и неопрезност.

Истовремено СДС је одбио замку учешћа у власти на нивоу РС, не продајући свој програм за мрве и мрвице власти и утицаја, које чврсто стишћу ДНС и СП. Наставићемо да тражимо могућност и шансу да градимо правну државу и демократско друштво, лишено партијске државе и уског круга пребогатих људи који одлучују о свему. Дакле, ако не можемо да одлучујемо о битним стварима, ми смо опозиција . Од партије која је створила околности у којим је настала Републике Српска, паметан и одмјерен човјек ништа друго и није могао очекивати.

Они који су од СДС-а очекивали нешто друго , људи су који за СДС иначе и не гласају, већ му наричу пропаст ван граница доброг укуса и пристојности, а острашћено до изнемоглости. Извињавам се свима који се у овоме препознају, а захваљујем онима који се не препознају.

И на крају да подсјетим како деда унуку ријешава дилему на почетку Другог свјетског рата, када га унук пита коју страну да одабере:

„Чуј синко. Кад почне нека нова свјетска гунгула и кад се све запетља да не знаш ни куда , ни с ким, ти само удри на Бугаре и на крају ћеш побједити“.

Ето слично је и са СДС-ом , кад се буду рјешавала кључна питања на нивоу БИХ. Куда ће земља окренути и какве ће бити реформе устава, евро и атланске интеграције? Зна се са киме СДС неће. Видјећемо, међутим, ко ће са СДС-ом, и хоће ли СНСД постати Српска партија као СДС, а не партија из Републике Српске као у доба… ма знате већ.

А сад, нарикаче, на вас је ред.Оставите одговор