Пивари туже БиХ због фаворизовања увозног пива

САРАЈЕВО – Произвођачи пива из БиХ најавилу су покретање тужбе против државе БиХ због дугогодишњег вођења "недомаћинске политике фаворизовања увозних пива, на штету домаће производње" и тражиће одштету од неколико десетина милиона КМ. Како је саопштено из Групације пивара БиХ, на овај начин су произвођачи пива у БиХ оштећени за неколико десетина милиона КМ, а […]

четвртак, децембар 9, 2010 / 09:34

САРАЈЕВО – Произвођачи пива из БиХ најавилу су покретање тужбе против државе БиХ због дугогодишњег вођења "недомаћинске политике фаворизовања увозних пива, на штету домаће производње" и тражиће одштету од неколико десетина милиона КМ.

Како је саопштено из Групације пивара БиХ, на овај начин су произвођачи пива у БиХ оштећени за неколико десетина милиона КМ, а скоро за исти износ и буџети државних институција, преноси портал "Сарајево икс".

Представници пет пивара из БиХ – Бањалучке, Бихаћке, Сарајевске, Тузланске и Грудске тражиће да разговарају са представницима странака које би требало да формирају власт, како би потенцирали на ставу да Савјет министара "одговорно и храбро мора изналазити персонална рјешења у Министарству спољне трговине и економских односа, како би се избјегла могућност да министри фаворизују производњу пива из увоза, гушећи домаће произвођаче".

У саопштењу се наводи да је Групација пивара затражила од владајућих структура у БиХ да се успостави систем контроле квалитете увозних пива, која врло често са ниским или забрињавајуће лошим квалитетом, ниском цијеном, обарају продају квалитетних домаћих врста пива.

Пивари су затражили ригорозније контроле увоза, јер се приликом увоза контингента пива из сусједних земаља приказује невјероватно ниска цијена, коју је немогуће постићи, а на основу ње се креирају царинске и пореске дажбине, те указали да само на овој разлици држава БиХ губи милионе КМ годишње.

Раније су пивари из БиХ саопштили да је прошле године у БиХ увезено 12 000 шлепера пива, или око 1,4 милиона хектолитара пива, што задовољава 60 одсто потреба БиХ за пивом, а да је у истом периоду производња пива у БиХ смањена за осам одсто у поређењу са просјеком претходне три године.Оставите одговор