Пилот самоубица: Најновији сценарио могућег нестанка малезијског авиона

Пилот малезијског авиона несталог прије више од двије године, за који се вјерује да је скренуо са руте и срушио се у Индијски океан, неколико недеља прије несреће је на симулатору лета слиједио веома сличну путању, пише магазин "Њујорк".

субота, јул 23, 2016 / 13:53

Пилот малезијског авиона несталог прије више од двије године, за који се вјерује да је скренуо са руте и срушио се у Индијски океан, неколико недеља прије несреће је на симулатору лета слиједио веома сличну путању, пише магазин "Њујорк".

Искусни пилот Захари Ахмад Шах користио је сложени симулатор лета, направљен код куће, са уцртаним летом преко мореуза Малака, све до удаљених подручја на југу Индијског океана, што је путања која упадљиво подсјећа на ону за коју се вјерује да ју је слиједио нестали авион МХ370.

То откриће, које баца сијенку сумње на 53-годишњег пилота, објавио је њујоршки двонедељник, који је добио повјерљив документ од истражитеља малезијске полиције.

Малезиијски "боинг 777" нестао је из неутврђених разлова 8. марта 2014. године, на путу из Куала Лумпура за Пекинг, са 239 путника и чланова посаде, углавном кинеских држављана. То је до данас је остало једна од највећих мистерија у историји авијације.

Истрага је, између осталог, обуватила и непотврђене извештаје да је Захари, као опозиционар, био узнемирен због затворске казне досуђене непосредно пред лет лидеру опозиције, као и могућност да је имао самоубилачке склоности због приватних проблема. Његови рођаци и пријатељи одлучно одбацују такву могућност.

Према документу до кога је дошао магазин "Њујорк", амерички ФБИ је успео да поврати избрисане податке са једног од симулатора у Захаријевом стану.

"Открили смо путању лета која води до јужног Индијског океана, међу многим другим путањама у симулатору лета, која би могла да нас интересује", пише у документу.

Иако су путање сличне, крајња тачка симулираног лета је око 1.450 км удаљена од места где се верује да се авион срушио.

Истрага је обуватила и непотврђене извештаје да је Захари, присталица опозиције, био узнемирен због затворске казне досуђене непосредно пред лет опозиционом лидеру, као и могућност да је имао самоубилачке склоности због приватних проблема. Његови рођаци и пријатељи одлучно одбацују такву могућност.

Вест о подацима са симулатора лета објављена је непоседно пошто су Малезија, Аустралија и Кина саопштиле да "бледи" нада да ће се наћи остаци авиона и да ће обимна потрага бити прекинута уколико се ништа не појави у зони за коју је претпоставља да је била место пада.Оставите одговор