Пенс почео турнеју чачкања по руској граници

Потпредсједник Сједињених Америчких Држава (САД), Мајк Пенс обећао је да ће та држава заштити НАТО савезнике од напада, укључујући и балтичке државе, које са нервозом посматрају све веће војно присуство Русије у региону.

понедељак, јул 31, 2017 / 18:12
"САД са предсједником Трампом на челу, чврсто стоје иза нашег Члана пет који говори о међусобној заштити. Напад на једног од нас је напад на све нас", рекао је Пенс новинарима на састанку са предсједницима Естоније, Литваније и Летоније у Талину.
Како наводи агенција АП, међусобна заштита је од виталног значаја за три мале бивше државе Совјетског савеза које се граниче са Русијом и које су биле под окупацијом совјетских трупа скоро пет деценија прије него што су поново постале независне 1991 након распада Совјетског савеза.
Примећујући да Трамп "зна да је безбједност основа нашег напретка", Пенс је истакао да ће Америка и балтичке државе тражити нове начине за то јачајући и међусобну трговину која тренутно износи до 3,5 милијарди УСД и све већи број међусобних инвестиција.
Он се претходно састао са предсједницом Естоније Керсти Каљулаид, предсједником Летоније Рајмондсом Вејонисом и предсједницом Литваније Даљом Грибаускајте.
Естонија тренутно предсједава ротирајућим предсједништвом 28-члане Европске уније.
Предвиђено је да се Пенс обиђе НАТО трупе из Британије, Француске и САД које се налазе у Естонији.
Алијанса је распоредила око четири хиљаде војника и оружја у три балтицке државе и Пољској како би се супротставила присуству Русије у региону Балтичког мора.
Пенцова посјета Естонији је прва тачка европске турнеје, после које слиједе Грузија и Црна Гора, два друга региона који се, како наводи АП, суочавају са снажним притиском Русије.


Оставите одговор