Педагошки завод и школски примјер сукоба интереса

Републички педагошки завод ових дана треба да изабере особу која ће бити на њеном челу након више мјесеци одсуства Мирка Бањца.

четвртак, новембар 8, 2012 / 09:54

Пише: Горан Драговић

Колико је Фронтал успио дознати, кандидати за функцију директора су: Марјановић Здравко, Министарство просвјете и културе, замјеник директора Завода за образовање одраслих; Дамјановић Предраг, директор Економске школе; Драго Тешановић, Филолошки факултет Бања Лука; Мира Грбић, вд директора Педагошког завода.

Зашто је ова наизглед обична и редовна прича, гдје обично онај који има "вд" само скине тај префикс испред титуле, значајна за пажњу шире јавности? Можда баш зато, што оваквих прича у нашим институцијама има на претек.

Шта оно би сукоб интереса?

Наиме, госпођа Мира Грбић је прије пет година медијски ухваћена у школском примјеру сукоба интереса, будући да јој је "промакло" приликом добијања посла Републичког надзорника за енглески језик, да наведе како је истовремено сувласник у приватном предузећу Кембриџ центар доо Бања Лука.

Ником од надлежних институција није запало за око да је особа која је на позицији да званично утиче на уџбенике који ће бити кориштени у настави енглеског језика у школском систему Републике Српске, истовремено посједовала предузеће које се увозом и продајом таквих уџбеника директно и бави!

Због свега тога, госпођа Грбић није сносила било какве посљедице, већ је та институционална брука ријешена тако што је надзорница за енглески језик пренијела своја оснивачка и сувласничка права на супруга и дјецу, са којима је и до тада била сувласник. Не само то, већ иста постаје и замјеник директора Републичког педагошког завода, а након одласка Мирка Бањца и вд директора.

Право на рад и право на профит

Сада, наравно, нико не може рећи да дјеца вд директора Педагошког завода немају право да зарађују свој хљеб и конкуришу за продају књига, заједно са другим програмима који су одобрени од стране надлежног министарства. И они имају своје право на рад, као и њихова мајка. То се подразумијева и у то право нико не смије задирати.

У односу на разне градитеље аутопутева, петљи, аеродрома и административних центара; ово око Педагошког завода можда неком не изгледа претјерано лукративно. Но, ево да говоримо све оквирно и провизорно, ако се у обзир узме да има око 200.000 ђака у Српској, те нека само пола од тога купи уџбенике Кембриџ центра који коштају од 20 до 30 КМ, долазимо до милионских износа вриједности посла.

Да наставимо и даље оквирно, те се правимо невјешти и повјерујемо да ни замјеник, ни директор Републичког педагошког завода, а посебно надзорник за енглески језик, немају никаквог институционалног и ванинституционалног утицаја на избор уџбеника који ће се користити у настави енглеског језика?

Може? У том случају се поставља питање зашто се некоме да смарати око државне платице, која на годишњем нивоу ни у најлуђим сновима не може прећи 25.000 КМ? Зашто се, због самопрегорног рада у општем интересу, неко одриче сувласничког дијела и руководеће позиције у приватном предузећу које, видјели смо, уз правилно кормиларење и погодан институционално-тржишан вјетар, може обртати милионе?

Да нема, можда, ту још нека "тајна веза" која превазилази чињеницу да ту директно заинтересовану фирму држе чланови најуже породице вд директорице Републичког педагошког завода?

Синдром Баника

Ових дана, након изборног дебакла СНСД у више општина Српске, чак су се и недвосмислено режимски медији попут Гласа Српске, Независних новина и РТРС; почели бавити квалитетом диплома, сукобом интереса, проневјерама и сличним преступима код људи у владајућој партији или јасно блиских њој. Дакле не само у редовима Социјалистичке партије РС…

До данас извијесни, а сада већ чувени Баника Миле, није добио могућност да постане главни ревизор РС, због тога што је јавност сазнала да му диплома није била одговарајућа. Мира Грбић, некадашњи надзорник за енглески језик, колико је нама познато, радила је у гимназији у Градишци као професор њемачког језика…

Ова титула је не спречава да постане директор завода у којем је сада већ мјесецима вршилац дужности, али стварно је већ крајње вријеме да јавност има увид и у друге прерогативе кандидата за одређене директорске позиције. Вријеме је да се престане са нападима на људе као што је вд директора Мира Грбић, пошто било за шта од оног што они раде, не сносе само они одговорност. Пуно је људи одговорних што су им такве ствари омогућене и јасно је да нико код нас ништа не може сам.

Логично би било да прије именовања провјеримо да ли Марјановић Здравко, Дамјановић Предраг, Драго Тешановић или било ко други, ИМА одговарајућу диплому и НЕМА фирму у директно поклопљеним интересима са ингеренцијама директора Педагошког завода. Уколико постоји чак и сумња у сукоб интереса руководеће особе, да ли је боље спријечити него лијечити?

Шта кажете министре?0 КОМЕНТАРА

 1. Тачно је да је Мира Грбић била власник,а њена кћерка директор предузећа које је једини овлаштени увозник издања Кембриџа за БиХ. Плус, наравно, школа енглеског у БЛ.

  Кад се дигла фрка око сукоба интереса у ПП заводу, Мира Грбић се „повукла“ и пренијела власништво на остале чланове породице.

  Ма, боли њу ђон, чврсто је увезана је са људима из прве шефове владе плус је у друштву одабраних у Нотари клубу.

 2. Мира Грбић је у женском Ротари клубу „Глориа“, била је предсједник и један од оснивача. Колико год способна била, да је коректна препустила би ту функцију неком другом,ко на примјер једва саставља крај с крајем, с обзиром на енормно велике зараде у Кембриџ центру и школи енглеског језика.
  Има још образованих и честитих људи који би могли да обављају ту функцију и боље од ње.

 3. Ово што Казо каже не треба да се оставља некаквој Мири на избор, већ лијепо државни службеници који су за то задужени да је не изаберу да буде главна у заводу, јер онда по Кембриџу нећемо учити само енглески већ и руски и кинески.

 4. Ма сви ово знају и сви ћуте.
  Кажу да је министар Касиповић одлучио да Мира Грбић буде директор.
  А по угледу на министра, тако се понашају и остали просвјетари у својим малим феудима!

  http://www.zzzrs.net/index.php/posao/pedagog_skole_-_ju_os_petar_petrovic_njegos_banja_luka/

  Тако директорица одлучи тражити педагога на одређено, до 30.06.2013. године. Зашто? Да ли планира чувати то мјесто за себе, па кад јој истекне мандат да се врати на мјесто педагога гдје је и била прије именовања за директора?
  Или то има везе са чињеницом да је на том мјесту већ виђена једна млада педагогица, кадар СНСД? Ах, да, они су се питали и кад је садашња директорица добила мандат, а и муж јој је кажу био прилично редован под шаторима у септембру о.г.

  Да не буде забуне, Закон о раду РС, члан 16. каже:

  Уговор о раду на одређено вријеме може се закључити у сљедећим случајевима:
  – извршавања посла који траје до 6 мјесеци;
  – привременог повећања обима посла;
  – замјене одсутног радника до годину дана;
  – обављања посла чије је трајање унапријед одређено природом и врстом посла.

  Конкурсом се тражи педагог до 30.06.2013. године, значи дуже од 6 мјесеци – први случај отпада.
  Нема неког посебног повећања обима посла, број ђака је мање више исти, с тим да педагога у школи тренутно нема – отпада и други услов.
  Бивша педагогица је сада директорица, неће се вратити за мање од годину дана (не вјерујем да ће дати оставку) – отпада и трећи услов.
  Четврти услов не треба ни коментарисати – па гдје је то посао педагога у школи унапријед одређеног трајања???

  Дакле, и даље у нашем школству све поштено!!! Па док се сви не одселимо у Аутралију!

 5. To za pedagogicu je jos podnosljivo,treba da vidite slucaj u SSC u Kotor Varosu .Silu i bahatost vd direktorice koja je vjerovatno maltretiranjem zaposlenih u toj ustanovi nagradjena jos jednim mandatom VD.Danijela Kostic vd direktor je Dif studirala 10 godina ekspert u prikrivanju izvjestaja inspektora,dostavljanju falsifikovanih dokomenata i progonu zaposliti koji su profesori i po 30 god,ali tu je neko sa vrha da ju NAGRADI za svu podlost.

 6. Е драги моји форумаши, Мира је на пријемном добила највише бодова и ако би то требао да буде критеријум онда је она и нови директор РПЗ-а. Али и није то највећи проблем дотична госпођа за 6 мјесеци испуњава услове за пензију. Имам информације да ће конкурс бити поништен и да ће Дамјановић као њихов „провјерени“ кадар бити изабран

Оставите одговор