Пакистанци бране закон против богохуљења на улици

КАРАЧИ – Више од 50.000 људи изашло је на улице пакистанског града Карачија противећи се предложеном амандману на Закон о богохуљењу, према којем се укида смртна казна за ово кривично дјело. На основу Закона о богохуљењу једна хришћанка је недавно осуђена на смрт. Протести су услиједили након убиства гувернера покрајине Пунџаб Салмана Тасира, који је […]

понедељак, јануар 10, 2011 / 11:32

КАРАЧИ – Више од 50.000 људи изашло је на улице пакистанског града Карачија противећи се предложеном амандману на Закон о богохуљењу, према којем се укида смртна казна за ово кривично дјело.

На основу Закона о богохуљењу једна хришћанка је недавно осуђена на смрт. Протести су услиједили након убиства гувернера покрајине Пунџаб Салмана Тасира, који је тражио измјене овог закона, према којем слиједи смртна казна за клеветање пророка Мухамеда.

Полицијски званичници у Карачију рекли су да је више од 50.000 демонстраната на улицама града и да још људи пристиже.

Окупљени су поздравили убиство Тасира, а његовог убицу полицијског командоса Малика Мумтаза Кадрија предложили за одликовање.

Демонстранти носе транспаренте на којима пише "Мутаз Кадри није убица него херој" и "Спремни смо да се жртвујемо за достојанство пророка Мухамеда", док појединци позивају на свети рат.

Контроверзе око закона су појачане када је бивши министар информисања предложио да овај закон буде упућен на јавну расправу, позивајући на укидање смртне казне за богохуљење, након што је хришћанка, мајка петоро дјеце, осуђена на смрт вјешањем.

Активисти за људска права кажу да овај закон охрабрује исламски екстремизам у земљи која је свакодневно изложена нападима талибана.

Политичари и конзервативни свештеници стално су у сукобу око тога да ли предсједник Асиф Али Зардари треба да помилује Ајшу Биби, хришћанку, осуђену на смрт због богохуљења.

Бибијева је ухапшена у јуну 2009. године, након што су муслиманске раднице одбиле да пију воду из посуде коју је она донијела док је радила у пољу.

Неколико дана касније жене су пожалиле да је Бибијева изнијела увриједљиве коментаре на рачун пророка Мухамеда. Хришћанку је потом група људи одвела у полицију.

Активисти за људска права кажу да је ово први пут да је једна жена осуђена смрт вјешањем због богохуљења.

Од 167 милиона становника Пакистана, само 3 одсто нису муслиманске вјероисповјести.Оставите одговор