Пад и успон декана Поповићa

Декан Правног факултета у Бањој Луци је смијењен, а затим враћен на функцију. Како су медији извјештавали о томе? На основу узорка 6 најпраћенијих дневних листова у Републици Српској и два интернет портала (Депо и БН ТВ) израдили смо анализу садржаја објава, које су се односиле на тему смјене и повратка на претходну функцију декана […]

понедељак, фебруар 1, 2010 / 10:23

Декан Правног факултета у Бањој Луци је смијењен, а затим враћен на функцију. Како су медији извјештавали о томе?

На основу узорка 6 најпраћенијих дневних листова у Републици Српској и два интернет портала (Депо и БН ТВ) израдили смо анализу садржаја објава, које су се односиле на тему смјене и повратка на претходну функцију декана Правног факултета Витомира Поповића.

Јединица анализе јесте објава под којом се подразумјева видљиво омеђена цјелина у медијима у форми новинарских жанрова или саопштења за медије.

Основа за израду анализе је оцјена и опис сваке објаве по следећим критеријумима: медиј, врста медија, форма објава, тематски оквир, вриједносна оријентација објава и фокус објава.

Све објаве су вредноване неутрално, код којих нема ни афирмативног, али ни негативног помињања анализираних тема, или су у истој објави присутни и позитивни и негативни елементи. Знатан број неутрално вреднованих објава узрокован је начином новинарског писања, који би се могао означити као “фактографски” (изношење података и вриједносно неутралан став), те су сви дневни листови само објективно преносили ставове учесника ове афере и нису се опредјелили за једну од страна. При томе је Глас Српске имао нешто више објава него остали медији. Анализа је обугватила објаве од 24.новембра до 24. децембра 2009. године.

Крајем децембра се доста писало о смјени декана Правног факултета Витомира Поповића, коју је одједном донио ректор Бањолучког Универзитета. О томе ко је ту у праву, а ко не; чију “страну” држи Студентски парламент, а чију Савез студената. Обичном читаоцу, који нема никакве директне везе са Правним факултетом и није упућен у ситуацију каква тренутно влада на истом, неће бити ништа јасно. Како то да се у једном моменту на пречац доноси одлука о смјени декана овог факултета, а још брже враћа на исту ту позицију уз изговор да је у питању “процедурална грешка”.

Управо из тог разлога смо одлучили медијском анализом, која је обухватила праћење два интернет портала и шест најчитанијих дневних листова у Републици Српској, доћи до различитих извора ове теме и објединити их како би слика комплетне ситуације била јаснија.

Студенти неједниствени

Проблеми на Правном факултету појавили су се почетком прошле академске године, када је студентима овог факултета онемогућен безуслован упис на више године студија, чиме су прекршене одлуке Сената Универзитета. Као реакција је услиједило то да су представници студентског парламента тражили оставку декана Правног факултета и нагласили да ако ректор Универзитета у Бањој Луци, Станко Станић, не донесе одлуку о његовој смјени, представници Студентског парламента оранизоваће улични протест. Представници Студентског парламента су такође истакли да неће одустати од смјене Поповића јер "сматрају да је већ учињена огромна штета и да се права студената константно крше".

Са друге стране предсједник Студентског савеза Правног факултета, Његослав Јовић казао је да нису тачни разлози због којих Студентски парламент тражи оставку декана Поповића. „Не подржавамо молбу Студентског парламента ни његов рад, јер је основан од стране ректора бањолучког Универзитета и функционише тако што индиректно извршава ректорова наређења“ – сматра Јовић. Он је рекао да је Правни факултет остварио изузетан напредак у побољшању наставног кадра и инфраструктуре.
Ректор бањолучког Универзитета Станко Станић рекао је да су захтјеви студената оправдани и изразио увјерење да ће коначно рјешење бити у складу са одлукама органа Универзитета и да неће бити потребе за крајњим мјерама када се ради о смјени декана Витомира Поповића.

Смјена Поповића

Децембра 18. 2009. године, Ректор Универзитета у Бањој Луци Станко Станић је смијенио декана Правног факултета Витомира Поповића, након што су нешто више од мјесец дана представници Студентског парламента у Бањој Луци тражили Поповићеву оставку. Декан је смијењен, првенствено, како је навео ректор Станић, због тога што је кршио Закон о високом образовању Републике Српске и Статут бањалучког Универзитета и зато што је Поповић игнорисао да у Научно наставном вијећу овог факултета буду студенти из Студентског парламента који су једини легитимни представници Бањолучких студената по Закону о високом образовању Републике Српске.

Они су нарочито огорчени што, по њиховим наводима студенти морају да купе књиге у скриптарници Правног факултета како би уписали наредну годину, не поштује се право на безусловни упис и слично. Након тога су представници студентског парламента тражили оставку овог декана. Гребенар је истакао да се нада , да када дође вршилац дужности декана да ће све неправилности бити отклоњене.Тада је додао да је одлука о разрјешењу Поповића историјска јер се до сада у РС и БиХ није десило да студенти на основу утврђених неправилности затраже и добију разрјешење декана једног факултета. Он је још истакао да овде неће бити крај , јер Универзитет има обавезу да заступа и морал и законитости, то је обавеза будућих академских грађана, али и професора који студенте уче да не ћуте када проблеми постоје.

Гребенар је подсјетио да је Студентски парламент још 3. новембра поднио декану Поповићу захтјев за оставку, а ректорату захтјев за смјену декана Правног факултета. У молби за подношење оставке Студентски парламент је приписао грубо кршење права студената, најчешће легално изабраних студената у раду Научно наставног вијећа. Још је једна чињеница битна , а то је да на Правном факултету постоје двије струје студената – кровна организација студената која је за смјену декана Поповица и који сматрају да његов рад није у складу са интересима студената и легално тијело Савеза студената Правног факултета тврдећи да је Студентски парламент политички инструмент руководства универзитета.

"У ових годину дана колико је декан Поповић први човјек Правног факултета наша сарадња није била онаква каква је требала да буде. Нажалост, био сам у прилици да донесем једну овакву одлуку, посебно што се годину дана ускраћивала могућност студентима да буду представници Наставно-научног већа овог факултета.Закон и Статут су прекршени и боље је да се на вријеме разиђемо, него да буде неспоразума на релацији ректор-декан"- истиче Станко Станић додајући да декан има право на жалбу на одлуку о смјени, али да евентуална жалба не одгађа изврсење те одлуке те да ће се по тадашњим најавама 21.12.2009. године именовати вршилац дужности декана Правног факултета.

Поповић о смјени сазнао из медија

Иначе, ово је био први пут у Босни и Херцеговини да је донесена одлука да се на захтјев студената разријеши дужности неко од декана, без обзира на утврђене неправилности. Како је СРНА пренијела, декан Правног факултета у Бањој Луци Витомир Поповић рекао је да је за одлуку о смјени чуо из медија, да није упознат о разлозима смјене, те да претпоставља да је ријеч о политички мотивисаној одлуци. Још је истакао да је за ту одлуку потребна сагласност Научно-наставног вијећа.

„Моје вијеће је прије мјесец дана одбацило да расправља о мојој оставци и сваки пут постављам питање има ли икаквих примједби, али имам потпуну подршку и вијећа и Савеза студената Правног факултета“ – истакао је Поповић. Још је нагласио да већ дуже вријеме постоји анархија на Универзитету у Бањој Луци, те да ће се након што се упозна са образложењем одлуке за своја права борити правним путем.

Једна од реакција на ову тему је она Српске Демократске Странке која је саопштила да је смјена декана Поповића још један је доказ да Универзитет није самостална институција и да владајућа странка жели да има апсолутну контолу у овом друштвеном сегменту.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске најавио је да ће предузети најрадикалније синдикалне мјере у складу са Законом о високом образовању, ако до 23. Децембра 2009. године ректор Универзитета у Бањој Луци, Станко Станић, не повуче одлуку о смјени декана Правног факултета Витомира Поповића. "Захтијевамо од Станића да одмах повуче незакониту одлуку о смјени декана Правног факултета, како би се Факултету и Универзитету вратили аутономија и интегритет”, стоји у саопштењу из гранског синдиката.

Такнуто – макнуто?

Само 7 дана од како је декан Поповиће разријешен своје дужности, ректор Универзитета у Бањој Луци, Станко Станић, повукао је своју одлуку о смјени са мјеста декана Правног факултета јер је како је рекао дошло до процедуралне греске приликом доношења те одлуке.

Он је образложио да би даље инсистирање на спровођењу те одлуке само водило у међусобно исцрпљивање повлачење по суду и губљење и времена и енергије.

"Процедурална грешка се односи на то да смо пажљивим преслушавањем тонског записника са сједнице сената на којој смо утврдили промјене статута Универзитета, уочили смо да разрјешењу декана прије истека мандата мора бити обезбјеђено мишљење и приједлога Научно наставног вијећа факултета , што је у овом случају изостало“ истакао је Станић и додао „Одлука ни случајно није резултат политичких притисака и жао ми је што је било таквих реаговања“.

Он је нагласио да повлачење овакве одлуке треба бити знак да је то била само његова одлука, а не одлука политичких партија, јер да је тако, каже, не би била ни повучена, те да су на Правном факултету ријешени постојећи проблеми, а студентима је дозвољено учешће у раду Научно наставног вијећа овог факултета, што је и био разлог за смјену декана.

Декан Поповић је поздравио нову одлуку ректора Станића, истичући да "није добро када до грешке долази на овакав начин али је добро када се оне исправе, јер су могле произвести много штетних последица по факултет, универзитет, студенте и академско особље" рекао је он и нагласио да је и раније истицао да одлука није била у складу са законом и да га нису могли оптуживати за кршење закона јер је један од најпознатијих правника који се залаже за поштивање тог закона.

"Све функције које сам обављао повјерене су ми зато што сам тај посао обављао професионално, нисам био неко коме је закон непознат и неко ко није хтио да га поштује. Свако може да направи грешку према томе не треба замјерити ни ректору што је направио једну такву, по природи нисам сујетан и све то посматрам професионално и нема ништа лично против ректора нити било кога", каже нови-стари декан Правног факултета.

Он такође истиче да је у последњих мјесец дана стављао свој мандат на провјеру и да му је сва три пута указано потпуно повјерење."Поред тога, радио сам даноноћно на том факултету, а сада ћу радити и више, јер ме ти студенти обавезују," истакао је Поповић и рекао да свако мора да се окрене свом послу како би рад дао резултате. Како је истакао у наредном периоду треба услиједити реорганизација Универзитета на виши ниво, али и децентрализација Универзитета.

Касиповић по страни, Поповић измирен са Станићем

Предсједник студентског парламента Бојан Гребенар рекао је да они као подносиоци захтјева за разрјешење дужности декана Поповића нису задовољни овом одлуком.
"Са жаљењем констатујемо да у Закону о високом образовању и Статуту универзитета не постоји механизам да неко може одговарати за незаконитости на факултетима и на томе ћемо инсистирати приликом израде нових приједлога закона о високом образовању. Можемо разумјети да ректор не може смјенити Поповића због процедуралне грешке, али нећемо дозволити да због таквих грешака овакве незаконитости прођу некажњено.Не ради се о томе да ли се нама декан свиђа или не, него да долази до кршења закона, али нажалост у Републици Српској се закони поштују само онда када се БАШ мора. Међутим студентски парламент за сада не најављује радикалније мјере због Станићеве одлуке, али увјерава да се са тим неће помирити“, казао је Гребенар.

Са друге стране Предсједник Студентског савеза Правног факултета Његослав Јовић истакао је да тренутно неће инсистирати на оставци ректора Станића, али да ће ако опет дође до погоршања стања, тражити смјену ректора па и управног одбора и да ће тражити да се ректор јавно извине студентима као и декану Правног факултета.
Оно што је посебно интересантно је да у цијелој причи о декану Поповићу , ресорни министар Антон Касиповић држао по страни, истичући само да поштује аутономију Универзитета. за Касиповића ректоров поступак о смјени Поповића, па поновно враћање на ту функцију, не руши углед Универзитета, него га, како каже, јача. При том истиче да је сасвим нормално да се одлука повуче, ако неко увиди да није правно утемељена. Савез Студената правног факултета сво вријеме је био уз декана Поповића.

И док студенти не могу да се помире са оваквим расплетом напете ситуације на релацији ректор – декан Правног факлултета, Витомир Поповић је истакао да прихвата руку помирења ректора Станића истичући да му је драго да је ректор схватио да је погрјешио и признао да је прекршио закон.Оставите одговор