Пацифичка држава укида 30. децембар

Пацифичка држава Токелау постаће друга држава на свијету, након Самое, која ће у децембру ове године промијенити временску зону па ће зато локалне власти "скратити годину”, односно 30. децембар неће постојати. Одлука владе државе Токелау донешена је из практичних разлога због економских односа са главним пословним партнером – Новим Зеландом. Временска зона, у којој се […]

понедељак, октобар 10, 2011 / 12:06

Пацифичка држава Токелау постаће друга држава на свијету, након Самое, која ће у децембру ове године промијенити временску зону па ће зато локалне власти "скратити годину”, односно 30. децембар неће постојати.

Одлука владе државе Токелау донешена је из практичних разлога због економских односа са главним пословним партнером – Новим Зеландом.

Временска зона, у којој се три острва који чине Токелау сада налазе, за чак 23 сата се разликује од времена на Новом Зеланду. То изразито утиче на сарадњу ове двије државе и значајно компликује пословне контакте, преносе новозеландски медији.

“Када је петак у Токелауу, у Новом Зеланду је већ субота, а када је тамо понедјељак, канцеларије на Токелауу не раде, јер је на острвима још увек недјеља”, рекао је шеф јавне управе Токелауа Џо Сувеинакама.

Због тога су власти Токелауа одлучиле да промене временску зону у исту ону у којој се налази Нови Зеланд.

У мају ове године сличну одлуку донела је и Самоа. Тако ће након 29. децембра Самоа и Токелау пропустити један дан, а умјесто 30. децембра стићи ће им 31. децембар.

Након тога, народ Токелауа ће први на планети Земљи дочекати зору, гледано по датуму у календару.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор