Oво је Антропоцен, доба које обликују људи (осим кад су поплаве, земљотреси, итд.)

Човјечанство је ушло у доба које научници називају "антропоцен", односно у епоху "коју обликују људи". Након 12.000 година "холоцена", ушли смо у период који карактерише потпуни утицај човјека на околину. Научници подржавају ову тезу уз образложење да су људи постали геолошка снага на планети и да је епоха у којој живимо заиста другачија. У многим […]

четвртак, октобар 23, 2014 / 13:21

Човјечанство је ушло у доба које научници називају "антропоцен", односно у епоху "коју обликују људи". Након 12.000 година "холоцена", ушли смо у период који карактерише потпуни утицај човјека на околину.

Научници подржавају ову тезу уз образложење да су људи постали геолошка снага на планети и да је епоха у којој живимо заиста другачија.

У многим научним радовима истиче се оцјена да на Земљи, у њеној 4,6 милијарди година дугој историји, било која врста није имала утицај какав данас имају људи.

Поборници тезе о "антропоцену" тврде да ово доба не обиљежавају само климатске промјене, већ и нестанак озонског омотача.

Ту је и поремећај у кружењу азота и фосфора, промјене у океанима, затим хемијска средства која изазивају ендокрине поремећаје, сјеча шума…

Једна од ствари око које се стручњаци не слажу јесте – када је почео "антропоцен"?

Неки сматрају да је ново доба почело са индустријализацијом и употребом атомске бомбе.

Током 2014. године објављено је више од 500 научних радова у којима се садашње вријеме назива "антропоцен".

О њему је први говорио Паул Кроуцен, нобеловац који је 1995. добио награду за хемију за рад о испитивању озонских рупа.

"Ми мијењамо Земљу. Нема сумње, видио сам из свемира" – истиче и астронаут Џон Гренсфилд, који је осам пута био у мисији у космосу.

Он тврди да нема мјеста на Земљи на којем није уочљив човјеков утицај.Оставите одговор