Отворило се Григоријево затворено писмо Небојши Вукановићу

Затворено писмо Епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, новинару Небојши Вукановићу, као одговор на Вукановићево отворено писмо владики, од 25.08.2011. године. Летимично сам прочитао Ваше отворено писмо, које сте, изгледа, послали и прочитали свима осим мени. Пошто је дугачко, прочитао сам га дијагонално и, чини ми се, схватио шта је – између осталог – Ваш проблем […]

понедељак, април 15, 2013 / 12:22

Затворено писмо Епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, новинару Небојши Вукановићу, као одговор на Вукановићево отворено писмо владики, од 25.08.2011. године.

Летимично сам прочитао Ваше отворено писмо, које сте, изгледа, послали и прочитали свима осим мени. Пошто је дугачко, прочитао сам га дијагонално и, чини ми се, схватио шта је – између осталог – Ваш проблем у погледу мене. Ви суштински имате проблем са поштовањем ауторитета уопште, и из тога разлога не поштујете ни предсједника, ни градоначелника, ни владику нити икога ко представља некакву власт. То је Ваше право. У томе не видим никакву злонамјерност, међутим, хтио бих да Вам скренем пажњу да ауторитети (генерално гледано), ма колико се то нама свиђало или не – морају постојати.

Први који спознајемо је онај очев, без којег свака породица стоји на климавим ногама. Он је ту први, главни и најодговорнији, а онда редом свуда постоји неко први – просто, такав је поредак. Први пак треба да зна да зависи од других, осталих. А остали опет треба да знају да је први – први. Једноставно, једни без других не могу, ни први без других, ни други без првог. Тако је од постања свијета – од Адама, нашег праоца, чију боголикост носимо и ми, али и чије гријехе, нажалост, исто тако носимо. У историји свијета било је много покушаја да тако не буде: неки су дизали револуције, неки су заговарали анархију и не би било тачно рећи да су сви они били злонамјерни, али је истинито признати да се свака анархија завршавала тужно.

Да се вратимо нашем проблему. Уопштено, шта се заправо збива са људима који поричу или не поштују ауторитете? Они на крају најчешће постају једини ауторитет сами себи. Подвлачим – постају ауторитет. Не би било згорег посумњати да сте тим путем идући и Ви, уважени Небојша, постали ауторитет у нашем градићу. Имена често говоре много, али Ваше име доприноси да помислимо да нисте сами и једни у историји били Небојша. Стога Вама, као важном ауторитету, пишем ово затворено писмо. Без намјере да и једним словом ударам у темеље Вашег ауторитета. Но прије свега, ради Ваше славе и правдољубивости, споменућу Вам двије-три ствари:

1. Чини ми се да сте почели од Билеће, када сам Вас – како се Ви жалисте – назвао фићфирићем (истини за вољу, нисам тада мислио само на Вас, нити сам се обраћао искључиво Вама, притом и не слутећи какав ћете ауторитет постати). То је било у бившем Дому војске; оне године када је у Билећи изабран нови градоначелиник, господин Бабић. Ни до данас не знам која је он партија, али сам сигуран да је опозициона. Лијепа слава бјеше, са пуно дјеце у цркви, али су људи страшно били завађени око политике и избора. Иако никакав човјек, као владика говорих цијели дан о миру и помирењу и подржах новог градоначелника, рекавши да је он сада први у Билећи и да га сви морамо поштовати. Опоменух се Св. Саве, опет уочи ручка у Дому војске, и рекох како смо сви ми мали у односу на њега, превасходно градоначелници и први ја (има та бесједа и снимљена). Усред те моје бесједе, Ви се однекуд појависте (јер увијек некако касните). „Не бисмо требали ову земљу представљати пред свијетом као да у њој живе само лупежи и лопови, јер је ово земља Св. Саве и Светог Василија“, рекох видјевши Вас. Казах то као отац и владика, не поменувши Ваше име ни једанпут (извините, нисам тада знао ни како се зовете, а још мање у какву ћете громаду израсти!). Кад сутрадан – зове ме нови градоначелник. „Све бјеше лијепо, само не знам шта би ономе Вукановићу“, вели. Ништа не знадох тада. Замолих га још једном да се све смири у Билећи“. И смирило се, слава Богу.

2. Помињете, видим, и како сам Вас напао на стадиону. „Душо моја, пиши ти шта хоћеш, али немој да ме сликаш гдје год кренем, то није нормално. Макар би био ред да питаш да ли можеш да сликаш“, говорих Вам. Ви на брзину одговористе да нисте Ви сликали. „Како, болан“, упитах, „када сам те видио да ме сликаш док сам сједио Под Платанима?“ Ви се мало разабрасте, па рекосте: „Јесам, сликао сам “. „Ја мислих да си Ти поштен, а Ти зачас посла слага“, казах му, а потом додах, „прођи ме се“. А Ви, као велики ауторитет, наредисте мени да ја прођем – и ја прођох. Ви то данас називате нападом. Добро, нека буде.

3. Трећи пут, колико се сјећам, стајасте Ви и Ваш камерман насред врата у Општини, на улазу, а ја се огријеших те рекох: „Склоните се са врата, сељачине“. Иначе, сваког ружим ко стоји на вратима или на путу. А Вас ми баш бјеше воља наружити. Ви се склонисте, а ја некако прођох мимо Вас. Нити Вас погледах нити више иједну ријеч казах. А ви цијелом свијету објависте како сам вас физички напао. Крив сам – није моје да људе на тако груб начин ословљавам. Нажалост, није ми први пут. Но, на Вашу срећу, Ви искористисте прилику да постанете још славнији ауторитет и жртва страшнога насиља.

4. Четврти пут. Преображење, дивна слава; наш народ, а дошли и људи из цијелог свијета. Чудесна слава у чудесном граду. Многи од ових људи ме увјераваше да нити видјеше дивније славе нити дивнијег града. У мени бјеше велики трепет и брига. Толики народ, а и такви ауторитети – предсједник Републике Српске, градоначелник Београда, Кустурица, Тасовац и остали. Сви се нешто радују, хвале град и људе. Ништа ми није помагало, ништа ме није тјешило. Стално сам се преиспитивао – зашто представљам људима ствари онакве какве можда и нису . Зар цијеле године не слушамо од виших ауторитета, као што је Ваш, да је све само зло, биједа и ругоба!? И стварно помислих да сам лопов, криминалац и разбојник. Највише вјероватно зато што не видим ствари онаквим какве оне јесу него некако увијек љепше. Али нису важне моје мисли него моја главна брига бјеше како из онолике гужве извести најважније званице на Црквину, на вечеру. Угледни су људи, дошли су издалека, а и такав је ред – да вечерају. Једва стигох на Црквину, када Ви опет насред пута са оним својим микрофоном неког интервјуишете. Прођох мимо Вас и рекох оним људима да ослободе пролаз. Сви се помјерише – осим Вас. Ви сте ту били и стајали с пуним правом да испитате оне моје госте што их цијеле године сабирах из цијелог свијета. Видим, моји Вас не мичу (схватам и ја већ – ауторитет је то). „Није културно да људе пресрећете ту“, приђем и замолим Вас понизно. Ви са највећим ауторитетом рекосте да Вас не дирам и да Ви радите свој посао. Један од оних младића још понизније Вас замоли да сједнете и попијете пиће, а Ви се на њега, као врхунски ауторитет, осорно брецнусте и рекосте да нећете пиће. Казах оним мојим шмокљанима да Вас носе, макну (извините, на тренутак сам заборавио о каквом се ауторитету ради), а они Вас кумише, молише као истинског ауторитета. Морам признати да сам у секунди помислио колико је важан тај дан и сви ти људи, а како сте Ви тако себични. Сјећам се да ми је кроз главу прошло: „Боже драги, будале“. То је била грешна мисао. А друга је још грешнија била, али практична. Помислих да Вас, као стари и искусни боксер, нокаутирам и да се вечера макар с миром сврши. Али, у том часу, слава му и милост, сјетих се Светог Василија и рекох оно што често говорим себи и у себи. И она моја боксерска десница претвори се у оно што и треба да буде – у руку благослова. Подигох је и благослових Вас, рекавши: „Свети Василије нека ти суди. Боље он него ја. Он је милостив – ако бих ти ја судио, куку би ти било ноћас“. Окренух се и отиђох, а Ви сте тамо, као сваки повређен ауторитет, вриштали и пиштали. Срећа моја, ништа од тога нисам чуо.

Све добро прође те ноћи. Дадоше људи велику помоћ мајкама које рађају и онима које би ти жељеле, а не могу. Слава Богу! Али, шта би сутрадан? Ништа од свега тога не би важно: ни Преображење ни слава, ни лијепе ријечи оних дивних људи – само се онај мој благослов у проклетство претвори, а Ви славнији и важнији од славе града постадосте. И читасте ми писмо које ми и не посласте. Ваљда подразумијевате да ја слушам Радио Корону, а шта бих паметније и имао радити! Нисам чуо, али ми они што су Вас слушали (и они што Вам се диве и оно што Вам се чуде – једногласно рекоше: „Богами се Небојша грдно препао“. „Кога“, велим ја, „Св. Василија“, кажу они. Е, хвала Богу, што и над сваким ауторитетом већи ауторитет има.

Брате мили, не мрзим Те ја него, напротив, Богу се молим и за Тебе и за себе. Видим да ми се тамо обраћаш као грешник грешнику. Нажалост, синко, као и у много чему другом, ни у гријеху нисмо равни. Сваки мој гријех је грднији од Твога стотину пута, управо зато што на тако страшном мјесту стојим: на трону који је успоставио Св. Сава, а утврдио Свети Василије. Када бих се ја, грешни Григорије, спустио са тога трона, вјероватно би Твојој доброти и богобојажљивости био до кољена. Али сам још тамо, Бог зна зашто и Бог зна још колико. А све док сам тамо – дужан сам и отац и учитељ бити и (по ријечи апостоловој) грдити и у вријеме и у невријеме. Морам бити ауторитет.

Желим Ти свако добро од Господа и Светог Василија. И стварно не желим ничим нарушити Твој ауторитет, па Ти стога написах затворено писмо (иако си Ти мени писао отворено управо из супротних разлога – да уздрмаш мој ауторитет). Бог нека опрости. Ударали су на мене и страшнији ауторитети од Твога. Утјеха је што су ударили страшнији ауторитети и на светитеље који служише на овом мјесту на којем служим и ја грешни. Ово Ти не написах ни због чега другог (ни због свога ни због Твога ауторитета) него ради своје и ради Твоје душе. Ја овако, а Ти – како рече Св. Вукашин – синко, само ради свој посао.

Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски0 КОМЕНТАРА

 1. Vukanović sve više i sve češće novinarsku profesiju zloupotrbljava u političke svrhe. U Boga ne vjeruje , guzici se ne boji . Da smo normalni kao što nismo Vukanovićevo ponašanje osudili bi kolege novinari a prvosuđe po službenoj dužnosti Vukanovića gonilo za nanošenje duševne boli Mladenu Duriću. Ne znam pod koji paragraf podliježe pisanje i objavljivanje neistina i laži , u Vukanovićevom slučju to je više nego očigledno.Opasan lik.

 2. Најбољи ми је овај Вишеград… Имаш ли ти по задатку гдје друго још копирати коментар? Вукановић је за Григорија морална вертикала. Сви у Херцеговини знају ко је Григорије и каквим се пословима бави. То није црква већ ДОО. Само што овај одговорности нема ни према коме.

 3. U pravu je Simo. Zna ga vladika zavući.
  Ali, je li to vladikino. Da zavlači.
  Mene je sramota dok čitam vladikino pismo i dok gledam kako prijeti novinaru da će ga nokautirati.
  Zar je to vladikin nivo?
  Zar je normalno da vladika u ubogoj Hercegovini i pred ovakvim siromašnim narodom vozi Rangerover od 5 hiljada kubika i 150 hiljada km?
  Zar je normalno da vladika komentariše kako rade direktori javnih preduzeća, kao ja sam da se ljudi ne svađaju oko pijeska predložio, a predobri i od boga poslani predsjednik Dodik prihvatio da se umjesto pijeska napravi aerodrom. Ali megaloman i nesposoban direktor pokvari tu predivnu ideju!!

  Teško nama sa ovakvim vladikama!

 4. Не би било исправно рећи да је то ДОО, то је као и Влада РС, друштво без икакве одговорности. Замисли, свађали се људи око шљунка, па ајде да ту направимо аеродром!?

  После проблем што неко пита додика шта је обећао, а он њишти ко ковачки мјех. Скандалозније је ово понашање, а шта тебе брига, не питаш се ти, јеси ти члан СНСД

 5. Мени овај Вуконаовић иде на к…. али је владика потпуно изгубљен лик. Таман као и предсједник му Додик. Све је човјек побркао и не знам има ли ко да му то каже. Зар је његово да се преписује и расправља са једним новинарем? Жалсоно, али више нас ништа не може ни изненадити ни ражалостити B-)

 6. višegrad058, 15.04.2013. 14:39:17

  снсд-овцо, ко је убио Срђана Кнежевића? Зашто твој ован предводник о томе не смије ни да писне?
  Хоћеш одговор? Убила га је иста она служба која је наметнула додика и баба серу на чело цијеле РС!
  Пошто се Исток тад силовито одупирао тихој окупацији натоове пете колоне додик-баба сера-радишић, служба је закључила да би за њихов никакав имиџ у народу, било добро једно контрадикторно убиство на Истоку којим би бацили најцрње оптужбе на источни дио слободне РС!
  Тако се и десило, служба је одрадила своје, рокнули су Срђана и оптужили истовремено СДС и власти Источне Српске као наводне убице!
  До дана данашњег никад се „није сазнало“ ко стоји иза тог убиства, а за додика и неколицину њих из најужег руководства „слоге“ то је табу тема!

  Ево власт су већ више од 1о година, зашто не кажу ко је убио Срђана и остале? Не смију, јер им западна служба која стоји иза њихове владавине и тих убистава, не дозвољава да отворе уста, иначе ће на сличан начин и они завршити.

 7. Мени је заиста тешко пратити ток свијести ових Токићевих младомуслимана са Бјелава и Ћекрћића, јер се не могу „досинути“ исте робе коју они тамо пуше!?
  Пази овај „силогизам“:
  Власт просто пати да у јавност изнесе доказе да је побила горенаведене индивидуе и да тако прекрати себи муке(јербо је Додик са читавим СНСД-ом клинички доказани самоубица), али му то не да србска мајка ЦИА???!:D
  ЦИА и американци су глобално познати по душевности и хуманости као уосталом и рамизов идол Хитлер!

  Овог токићевог интернет-ратника Рамиза са Бјелава Додик ПОД ХИТНО да награди једном олимпијском пеМзијом као оног јаду боксера Јосиповића! Како му даде пензију, тако човјек пропаде за мање од годину дана. Сав се осушио од ракије, поједе га цироза…

  Па добро Рамизе ЧИМЕ вас то трују шиптари по Сарај’ву, шта вам то дају да им пушите, знаш ли налет те небило да није хашиш све што смрди!? Има ту и катрана роде, а шипцу се ј…бе трује ли Србина или мунџоса, за њих смо сви ми исто – не шпрехујемо свјетски језик „шћиптере“!
  Ферштен?B-)

 8. Тешан Подруговић, 15.04.2013. 16:47:34

  Жељко јунгићу, питао сам те нешто, не прави се луд? Како ти иде женино хеклање… твојим теоријама се људи смију овдје, за мене знају ко сам, а ето и ја знам ко си ти, пичко! Што се кријеш иза жениног хеклања!B-)

 9. rammstein, 15.04.2013. 18:52:38

  Рагибе, мени ово твоје прозивање човјека и његове жене личи на оно Вукановићево прогањање владике Григорија. Подлетио би радо Небојша под лијепог владику, а и овај канда га дражи, али ово твоје је скроз болесно све у тону твоје неуропсихијатријске анамнезе.
  То би можда могао постати проблем фронталове екипе ако неко пријави човјеку узнемиравање. Можда је тип кул на лавеж, а можда је намћор па се почне бавити муријом и адвокатима, а они послије нека виде шта ће са човјеком кога не знају, због тебе будале коју кажеш познају…
  Али то сад није тема, тема си ти човјече који се не скидаш са портала, као да ти је пензија на љиљана три хиљаде марака!?
  Толики број фаулова просто није нормалан! Улубио си се сав човјече, изгледаш као стојадин на хрватском ауто отпаду.

  Свима који пажљивије прате шта се овдје дешава јасно је да си ти најагилнији Додиков трол! „Рамиз the troll“:D
  Дискусију на сваку, али баш сваку тему срозаваш својим простачким рјечником, увредама и огавним псовкама на ЛИЧНИ ниво. Декларисан као „умрли есдеесовац“ и преобучен у његовог првог предсједника, рушиш углед те темељне странке и обесмишљаваш сваку смислену опозициону дискусију.
  Да ли те Додик плаћа по броју слогова, или си неуропсихијатријски случај корисног идиЈота, то за крајњи исход није нимало важно. Тобом овдје манипулишу, а нормални људи не могу да се напрескачу твојих нечитких и увредљивих жврљотина.
  Ја само апелујем на тебе мада немам илузија, ако ти је остало и зрнце здравог разума и елементарне пристојности, одмори мало! Пусти и друге да нешто кажу без страха да ћеш их повриједити и помињати фамилију као посљедњи мусави циго. Имај мало самопоштовања.

 10. Тешан Подруговић, 15.04.2013. 23:28:50

  јунгићу, ја иза сваког свог слова стојим именом и презименом, иди слободно код свог шефа да пошаљу своја шуњала и да виде ко је рамиз и кога ти сврставаш тамо гдје теби ћеиф.
  Ја остављам коментаре онакве какви стоје уз приложени текст, а што се неке јајаре попут тебе и оног твог клона симе орангутана хватају послије за мој коментар, умјесто да коментаришете вијест из свог угла виђења, то није мој проблем.
  Кад ми кажеш добар дан одоговорићу ти исто, а кад ми кажеш то што ти кажеш или симага, онда вам ја овако поштено јебем матер у уста жваљава и тако ће увијек бити, ферштен?

  За разлику од тебе, ја свој индентитет не скривам ко ме зна по имену и презимену зна ме и тачка, ко не зна, као што ти не знаш, а волио би да знаш, е па шта ти ја могу, ти покушаваш да сакријеш свој хеклани рад за кустурицу, па какав си то човјек! Чега се ти ту стидиш, је ли тебе за то плаћао додик?

 11. Ма није ваљда рамизе дотле дошло?
  Остао си потпуно без муниције, па си са „ратовања аргументима“ прешао на ратовање генералијама?!:D
  Са песничења си прешао на гребање и чупање за косу к’о каква ханума махалуша!
  Романијска лола и јуначина, мегданџија из стотине грбавичких битака, чарки и припуцавања, ратује интернетом као она крезава, сисата „мајка сребренице“?!

  И шта ћеш сад људино, сад кад си ме тако „разоткрио“? Па не мислиш ваљда говедо лојаво да ћу те пустити да на миру овдје загађујеш и трујеш?
  Па тек ћу сад да ти се попнем на грбачу! Досад је само Симо уредно биљежио твоје расистичке испаде и сваку твоју наци-паролу, а од сад ћу и ја да те „припазим“.
  Ниси ваљда озбиљно утриповао да ћеш рахет завађати Крајишнике и Романијце, да ћеш величати Љотића то једино српско смеће што нам је обрљало образ пред свијетом здушно пригрливши Хитлерове расне теорије као и ти, а све са циљем да ти шефови Сејфудин и Сефер имају чим махати док „укидају геноцидну творевину“?!
  Као: “ Ето видите како на бањалучком порталу један од „ћетника-геноцидаша“ са Карађичевим ликом, велича Љотића и тврди како је Хитлер цијенио Србе! Па наравно да их је цијенио кад су геноцидаши к’о и он!“
  И све тако рамо голубе, а неписмени Срби крајишници, затипљени комунизмом како велиш, ћуте, покривају се ушима и трепћу!
  Нећеш тај филм гледати рамизе, нећеш се леба најести од те пјесме!

 12. Тешан Подруговић, 16.04.2013. 10:15:00

  Хехе..леватино, јунгићу пичко људска, а ја ти овдје отворено јебем матер у уста, а ти ко пиздурина крајишка бјежиш у окриље свог имагинарног рамиза?
  Ало пичко дођи на Пале, па ми реци то што имаш рећи, а ја ћу теби доћи у БЛ да ти промјеним распоред вилица! Јел конташ лешино додиковска!?

  Хитлер је личност 20 вијека, то не може твоје блебетање промјенити, његова књига Мајн Кампф је најчитанија књига у људској историји, ни то не може твоје блебетање промјенити.
  Љотић је најписменији српски политичар 20 вијека, исто тако то не може промјенити твоје кмекетање пичко крајишко комуњарска, иди у цк па ме тужи за то матер ти јебем!
  То што си ти глуп, није мој проблем, што и поред свих јасних чињеница и даље слијепо вјерујеш својој комуњарској доктрини опет је то твој проблем, ферштенд?

  божо, односно, тешане, односно жељко јунгићу пичко продана, пратиш ти овај портал одавно зато и памтиш сваки мој коментар, али нека и треба тако, то и јесте циљ мојих коментара да се слијепцима врати вид, а ти си тотално оболио од црвеног кокошијег слијепила!

  Кад су чифути исту овако каматарску кризу, рецесију или тзв велику депресију покренули 1930. све земље су пропадале исто као и уз ову рецесију 2008. свјесно је то урађено и тада као и сад, е тада је једино Хитлер своју Њемачку искључио из тих токова „свјетских банка“ окренуо се националној економији и Њемачку насупрот свих других пропалих земаља направио најмоћнијом силом тог времена! Зато је сметао западној масонерији и отуда је кренула та хајка, а говеда попут тебе никад неће ништа научити из историје, јер кад су убили Хитлера сви су то одобравали, кад су касније убијали Гандија мало се негодовало, кад су убили Милошевића Срби су се већ мало забринули, кад су убили Садама, Гадафија и сад Чавеза…сви су забринуто схватили да је прекасно за све!
  Кад су одвели Ратка и Радована ми Срби смо схватили да могу одвести кога год хоће и кад год то хоће…ферштенд? овцо крајишка?

 13. Бојан Нишевић, 16.04.2013. 12:14:52

  Нема, ово је одговор овом јунгићу који каже:

  „Па тек ћу сад да ти се попнем на грбачу!“

  Мислим, ако је мислио на ону ствар, вријеме му је да сиђе са њег, доста је висио на њему! B-)

 14. ма пусти Рамо! Знамо ми све њих ко су и с ким су. Доћи ће све на видјело…

  Што се тиче ове двојице Вукана и Григорија…нека им је Бог на помоћи обојици…

  А они који ове ријечи не разумију и не заслужују објашњење.

  ПОЗДРАВ ИЗ СЛОБОДНИХ СРПСКИХ ПЛАНИНА!
  П.С.Уби нас неслога и лични шићарџијски интерес…Продали би вјеру за вечеру и онда се питамо ко нам је крив?! УДБА још ради посо…Унуци и синови оргају и премећу нам кости уздуж и попријеко.Држе све дотоке дроге, дијаманата, злата, бијелог робља у својим рукама и узимају проценат. Сви су као сат и тако функционишу.УДБА брајко! Гора него икада! Централни комитети у свакој политичкој партији, а у највишем партијском руководству УДБА-ши! Окрените се око себе! Прогледајте већ једном.Ако нећете, ископајте си очи, јер је веома смијешно бити слијеп крај очију, а ћутати и бранити то!Часније је ослијепити!

 15. rammstein, 16.04.2013. 12:10:58

  Срамотиш Радована и СДС лојава наци-наказо!
  Зар се због тога горе церекаш? Чему то твоје:“хе,хе…“ осим ако то није доказ малоумника који се церека док рекламише Хитлера и Мајн Камф?!

  Да ли си налог да то радиш добио од Милорада или Сејфудина? Милорад је неки дан бранио Радована Хагу а ти му, као самопроглашени сљедбеник и чувар лика и дјела, непрестано скидаш главу овим дрским величањем нацизма. Дакле-Сејфо!

  Поред таквог лумена демократске мисли као што си ти, који је према сопственом признању „демократски зрио подно Требевића“,и напајао се високим дометима лектире једног Мите Љотића и Долфија Хитлера, ми остали који другачије мислимо, немамо мјеста! А по твојим најновијим пријетњама и пријетњама твојих шефова Сефера и Сејфудина, нема нам мјеста ни ИЗНАД ЗЕМЉЕ!? Нарочито ако смо православни.

  И као што су твоји узори Адолф, срамота за човјечанство, а Мита Љотић за србство, тако си и ти Рамизе са Бјелава срамота за потурице-бивше Србе и конвертите.

  НЕМОГУЋЕ ЈЕ да један Србин тако погано говори о Бранку Ћопићу и Николетини! То може само Томпсонов јаран са Чавоглаве, а раздвајати Бранка и Скендера по националном, литерарном или било којем другом кључу може само неки мусави наци-јалијаш са Бистрика!

  Даклем рамизе, света је дужност било кога од нас незадимљених хемијским отровом који трошиш и идеолошким којег пропагираш, да се у име ЕЛЕМЕНТАРНЕ НОРМАЛНОСТИ побунимо и упремо прст у такав људски отпад!
  Ти ниси низашто друго доли да те „свијет по прсту кажује…“
  а разлог због ког ниси већ одавно спенган у лудачку кошуљу и накљукан Валијумом је само то што те не могу наћи по тим бјелавским махалама и рупама!

 16. Тешан Подруговић, 16.04.2013. 22:17:40

  Хехе…која си ти сеоска џукела, па ја те намаршкам ко праву сеоску кевтећу џукелу, а ти се опет вратиш и кевћеш!
  Од кога ти браниш српство пичко комуњарска, ти везе са српством немаш, немаш ни чојства, да га имаш не би дозволио да ти ја овако и овим путем јебем матер у уста! Јеси ли ме чуо, јунгићу, хоћеш ли да ме и видиш?

 17. …“немаш ни чојства, да га имаш не би дозволио да ти ја овако и овим путем јебем матер у уста! „

  Да ли ти уопште знаш ШТА означава ријеч „чојство“ животињо балијска?
  Како може постојати иједан Србин па још динарац, па још романијац, па још „духовно чедо“ тихујућег Дабића и Марка Миљанова а да мисли да је чојство одбрана себе од псовки полудјелог џихадлије?
  Узми неку таблетицу хитно, ону жуто-црвену!

 18. Тешан Подруговић, 16.04.2013. 22:54:35

  Хех…ти стварно лудо волиш своју мамицу, а да пређемо на женицу? Ма не, наљутиће се кустурица!B-)B-)B-)
  Чојство није за пичке попут тебе, несрећниче!
  Завирујеш у те муслиманске форуме, па те тамо намаршкају ко кују и онда овдје своје трауме истресаш!?
  Какав си ти Србин бре стоко усрана, информишеш се по муслиманско-бошњачким форумима? Пууу…јбт.x-(

 19. Одавно је било вријеме да уредништво Фронтала реагује на поједине коментаре. Пошто сте, евидентно, израсли у медиј чије се писање чита и поштује, због тежине јавно изречене ријечи и задржавања неког нивоа пристојности, мислим да је потребно да реагујете. Када неко некоме помиње мајку у двадесет узастопних постова, зар то није разлог да трајно буде искључен?

 20. herc64, 18.04.2013. 10:44:17

  Колико се сјећам тебе нисам нигдје поменуо у овој причи, ово се односило на ову сподобу жељка јунгића који је овдје проваљен захваљујући извјесном колеги Буди, а тада је писао под именом божо чукеранац!
  Можете ви читати шта хоћете, али немој да нам то постављате као врхунски постулат, ја нисам оптерећен тим муслиманским питањима, а нама Србима као једном државотворном народу са обилном историјом, културом и традицијом, не препоручујем да се мјеримо према аномоњима, јер ћемо се онда свести на њихов ниво, малих и недоказаних народа, већ се увијек мјери према величинама према којима и сами тежимо! Зар не?

  О лемијевим крађама и врапци цвркућу, сами смо ми криви за то и сигурно нам из федерације нико не жели добро ни да се ми њега ријешимо, напротив увијек ће отуд неко подвриснути ко ефендија церић на додика да збију редове на овој овамо страни око њега, принцип спојених посуда, зар не?

  Зато ја инсистирам да ми погледамо опет у мајку Србију, ево тамо се дешавају добре ствари добре промјене, за којима овај народ вапи. То нама треба, а не да се надмећемо са пропалитетом из другог ентитета, што је додиков омиљени спорт, само мени се не учествује у томе. Нек неко прокоментарише наредбу нове српске владе у Београду, да се на истоку Србије, јако сиромашном становништву снизи цијена хлеба и животних намирница, јер није реално да они тако осиромашени претходним јавашлуком жутих власти, трпе подједнако као ови развијенији дијело Србије.
  То су неке позитивне ствари на које се ми требамо угледати, а не они тамо додикови ортаци из федерације!?

  ozrenac, 18.04.2013. 10:38:41

  Ти си овдје нов, ако ниси шта мијењао у међувремену, ја овдје пишем константно 6 година, према томе, кад ви нови чланови будете уважавали мишљење и ставове нас неколицине старих асова, онда се јави да предложиш нешто као што сад предлажеш, а до тада језик за зубе и пиши како Бог заповједа!

 21. rammstein, 18.04.2013. 10:59:09

  Da li je vama taj željko alijas božo učinio neku materijalnu ili nematerijalnu štetu ili nanio nekakvu neoprostivu uvredu kada ga toliko prozivate i vrijeđate njega i njegovu suprugu?
  Cijenim da makar ona nije tu ništa kriva. Ili je i ona kriva što je s njim u vezi?
  Nije mi jasno, ljudi vas pitaju zašto toliko psujete i vrijeđate čovjeka, a vi odgovarate: zato što je on taj i taj?

 22. nervnipsihijatar, 18.04.2013. 19:34:46

  Ако ја тебе назовем нусретом, и тврдим да си ти из Сарајева и да си дошао само из тог разлога да нападаш њега и Србе, да ли би се ти љутио тад?
  Онда ја ту не видим разлог да га не прозовем именом и да му ставим до знања, да ја знам ко је он, а он нек сазна ко сам ја, па онда да видимо ко је на истини, а ко лаже!? Ферштен?

  Значи, нисам ја почео први њега питати за супругу Радицу, за коју могу рећи да немам ништа против ње ни њеног животног занимања, чак шта више мислим да је то поштена Српкиња, али има мужа јајару, спремног на свакакву лаж и подметачину!

  Такве људе презирем, конташ? Он је почео први мени да измишља имена, намјере, разлоге, циљеве,…разне глупости и самим тим мени даје за право да му отоврено одговорим у очи, на једноставан људски начин!

 23. Zašto i vi tome Tešanu ne izmislite identitet kao što je on vama kako tvrdite nego mu dajete identitet realne osobe sa matičnim brojem, porodicom i prijateljima?
  U vezi stim, imam još poneko pitanje:
  Kako vi tačno znate da je neko sa ovog foruma neka konkretna osoba? Imate li pouzdane dokaze? Šta su za vas pouzdani dokazi?
  Zašto je vama važno da na ovakvom mjestu koje je zamišljeno kao virtuelni debatni klub, gdje nije važno KO govori već ŠTA govori, da znate osobu sa kojom SUČELJAVATE MIŠLJENJE?
  Za sučeljavanje ličnosti postoje razna mjesta, od tv-debata u kontakt emisijama pa sve do MMA oktagona.

  Budući da ste napomenuli kako ste vi jedan od starih asova na ovom mjestu, znači li to da postoji grupa komentatora koji su u povlaštenom položaju u odnosu na novopridošle? Da li ta povlastica podrazumijeva i vaš pristup ličnim podacima koje vam eventualno dostavlja uredništvo i administracija portala?
  Zar ne mislite da bi uredništvo INSISTIRALO na tačnim ličnim podacima pri logovanju da smatra kako je to važnija stvar od debate i sučeljavanja mišljenja?

 24. rammstein, 18.04.2013. 22:36:31

  Rekli ste:
  – Значи, нисам ја почео први њега питати за супругу Радицу, за коју могу рећи да немам ништа против ње –
  i tako dalje, pregledao sam sve dosadašnje komentare vas i ovog Tešana, ali nisam primjetio da je on vas igdje upitao za vašu ženu ili nekog od vaših članova porodice.
  Oprostite, ali zanima me čisto profesionalno, uputite me na neki od komentara u kojem on vas prvi vrijeđa pominjući vam suprugu.

 25. nervnipsihijatar, 19.04.2013. 10:33:29

  Не. Ја немам никакав лични контакт са уредништвом и није ми ни потребан, пишем толико дуго, да они знају моје ставове и немам проблем са уредништвом због тих истих. Међутим проблем настаје кад се дотичне индивидуе ухвате коментарисања мене, а не става или теме, па онда одоговорим директно оправдано на такву бједну увреду.
  Вјероватно је и уредништво свјесно тога, па не бришу моје поруке, јер је свето правило, не дирај ме не дирам те, такнеш ли ме, вратићу ти двапут више!

  Ферштен?
  Моја је ствар како ћу ја доћи до података, неког ко ми пријети на овакав начин, само да му ставим до знања да се не може тако понашати, без одговорности за своје дупе.

  А запиташ ли се ти да исто тако неки Рамиз са Бјелава не би њега могао оптужити за коришћење његових података?
  На крају крајева зар је битно, ко је овдје Рамиз, Мурселим,…како он своје саговорнике назива, желећи на тај глуп и примитиван начин да их дискредитује! Зар то вама не боде очи, шта је проблем и ако муслимани коментаришу на порталу, а знам да коментаришу и њихови коментари типа „rixadu“, „zmaj“,…су лако препознатљиви, и лако изађемо на крај са њима, а зашто тај жељко изиграва неког интернет шерлок холмса, то ти питај њега!?

 26. nervnipsihijatar, 19.04.2013. 10:40:48

  „Мени је заиста тешко пратити ток свијести ових Токићевих младомуслимана са Бјелава…“

  „Па добро Рамизе ЧИМЕ вас то трују шиптари по Сарај’ву, шта вам то дају да им пушите,..“

  Ето тако започиње дискусију самном твој штићеник, са овим ријечима се он путем овог портала обраћа мени и то само на овој теми, да раније увреде не помињемо!?
  Прије тог његовог коментара, као што и сам видиш, ја њега уопште не помињем, а и зашто би?
  И шта сад на ово да кажем ја, један јебени ратни ветеран, борац ВРС прве јебене категорије, сарајевски Србин,…шта да скоту кажеш него све ово што сам рекао, а волио бих га лично срести, па му све то демонстрирати на личном опису!
  На овакав начин, тај твој тешан или стварни јунгић, једноставно моли за батине!? Из чиста мира, као што видиш прије тога ниђе га нисам ни поменуо, шта је онда његов разлог да се тако обраћа мени?

 27. Niste mi dokazali kako znate pouzdano nečije lične podatke a i očigledno odbijate da to učinite.
  Niste mi pokazali gdje je to Tešan alijas željko itd… pomenuo prvi ili UOPŠTE vašu suprugu, pa vi onda po kako kažete „svetom“ pravilu OSVETE komentarisanja na Frontalu, njemu vrijeđate suprugu koja vjerujem nije niti svjesna da je neko blati po internetu. Nisam siguran ni da taj konkretni Jungić ima o tome pojma.
  Ne čini li vam se u najmanju ruku nedostojno ozbiljne i odrasle osobe, a pogotovu tako zaslužnog borca VRS kako sami tvrdite, da trača nepoznate ljude, da im prijeti fizičkim obračunom itd. a da oni TOGA NISU NI SVJESNI?
  Da li ste razmišljali o tome?
  Da li vi razmišljate uopšte o posljedicama, pa naprimjer, ako bi neko od prijatelja koji prate ovo ili su čuli za teme na Frontalu pa upozorili dotičnog Jungića, pa on snimio ove vaše prijetnje po život i tijelo koje mu upućujete?
  Ja sam snajpovao sadržaj ekrana na ovoj stranici iz čisto profesionalnih razloga, zar ne mislite da bi to još neko mogao učiniti i podnijeti kao dokaz tužilaštvu protiv vas ili uredništva Frontala?
  Sami tvrdite da vas uredništvo dobro poznaje, zašto mislite da bi vas sakrilo sudskog gonjenja i podmetnuli sebe na sud?
  Da li vi opšte razmišljate o posljedicama svoga činjenja?

  Rekli ste i ovo:
  -ozrenac, 18.04.2013. 10:38:41

  Ти си овдје нов, ако ниси шта мијењао у међувремену, ја овдје пишем константно 6 година, према томе, кад ви нови чланови будете уважавали мишљење и ставове нас неколицине старих асова, онда се јави да предложиш нешто као што сад предлажеш, а до тада језик за зубе и пиши како Бог заповједа! –

  Ako sam dobro razumio, neko ko hoće da nešto kaže ovdje treba PRVO da pita vas i da se složi sa vašim odgovorom, i onda dobija pravo da iznese svoje mišljenje?

  Da li vi poštovani rammsteine znate šta označava pojam „fašizam“?
  I kako ga cijenite?
  Mislite li da je fašizam legitiman poredak u demokratskom društvu?

 28. nervnipsihijatar, 19.04.2013. 11:57:54

  Извини, али који си ти к..ц овдје да попујеш шта је ко коме рекао и шта је требао или није требао рећи? Јеси ли ти полицајац или адвокат тог јунгића алијас тешана?
  Зашто се не обратиш њему па га питај шта је њему скривио извјесни Рамиз са Бјелава?
  Нико јунгића не би у јавности ни препознао без супруге, која се помиње са својом дјелатношћу, а овај је раније на свој аватар ставио кустурицину слику, шта је ту спорно?
  Информације? Од кад је кориштење информација кажњиво? Ко је овај озренац, тек се уписао овдје па да мени паметује, а ја што 6 година пишем и стварам неку визију људима, скрећући пажњу на корупцију, криминал, режимско сакаћење правне државе и правних постулата нашег друштва..зар сад треба да ми коригује неко ко се тек улоговао на портал?

  Појам фашизам користе тзв антифашисти као маспропаганду за своје различите циљеве, од гејпарадерства, величања хомосексуализма, ставова плутократије, одбране глобализма итд. итд.

  Лично немам ништа против ставова Национал-социјалистичке Њемачке РАДНИЧКЕ Партије! Ти ако имаш, ти то изнеси, шта оспораваш од наведених права РАДНИКА који јесу били темељ те партије!? А не буржујско империјалистичке банде енглеза и американаца на које се позивају данашњи борци успостављања „демократије“!

 29. rammstein, 19.04.2013. 13:29:49

  “а ја што 6 година пишем и стварам неку визију људима,“

  Рамовизија.

  Рамо, Рамизе, Рамуш,
  Мани се Тешана и Нервнипсихијатра. Ја сам ти дао та имена која те изувају из опанака. И још ћеш их добити, пиздо нацистичка.
  Жив је Симо умро ниоје.

 30. rammstein, 19.04.2013. 13:29:49

  B-)

  Е баш бих волио видјети какву би ти дијагнозу дао за патолошки случај звани симо.пичка.ороз!?

  Ево помоћи ћу ти донекле, онА је синдром праве крајишке пичке, сваком би давала али је нико неће!B-)B-)B-)
  Та пичка је почела само да мисли о мени, она мене сања, она мене прогања, она се зноји, она овлажи кад год нешто напишем, јер мисли да ја то њој пишем,…шта да се ради са таквим пичкама?

Оставите одговор