Отворен Сајам књига у Франкфурту

У Франкфурту је отворен 67. Међународни сајам књига. Највећу и најстарију манифестацију те врсте у свијету, која окупља издаваче из више од стотину земаља, на почетку прате спорови због позива Ирана муслиманским земљама да бојкотују сајам јер на њему учествује писац Салман Ружди. Контроверзнији него икада почетак сајма који као једну од тема има слободу […]

четвртак, октобар 15, 2015 / 10:44

У Франкфурту је отворен 67. Међународни сајам књига. Највећу и најстарију манифестацију те врсте у свијету, која окупља издаваче из више од стотину земаља, на почетку прате спорови због позива Ирана муслиманским земљама да бојкотују сајам јер на њему учествује писац Салман Ружди.

Контроверзнији него икада почетак сајма који као једну од тема има слободу изражавања. Зато су позвали писца "Сатанских стихова", док Техеран тврди да је тема само изговор за учешће особе коју, како кажу, мрзе у исламском свијету.

"Чињеница је да морамо да наставимо битку за слободу говора. Надолази насиље, упућују се пријетње, а на сцени је и стварно насиље над писцима, издавачима, продавцима књига, преводиоцима", каже Салман Ружди.

А баш је земља са највећом муслиманском популацијом, Индонезија, почасни гост Сајма, под слоганом "Хиљаду острва маште".

"Веома је важно подржавати слободу говора. Учешће на франкфуртском сајму књига, многи индонежански писци користе као прилику за пружење подршке свима којима је потребна", каже Сара Лоренс Колиг, књижевница из Индонезије.

Србија се представља на националном штанду, с посебним акцентом на дјела писаца чије књиге су превођене на њемачки језик.

Чињеница да у Њемачку долазе хиљаде избјеглица подстакла је пројекат "Књиге кажу добро дошли", који ће бити представљен на овом сајму. Ријеч је о образовној и културној интеграцији миграната у нове средине. То је и једна од тема о којима ће се говорити на сајму.Оставите одговор