Откривене двије Вивалдијеве сонате за виолину

ЛОНДОН – У једном британском музеју откривене су двије до сада непознате сонате за виолину италијанског композитора Антонија Вивалдија, а једна ће бити премијерно изведена у недељу у Ливерпулу, јавио је Би-Би-Си. Двије композиције су у једној збирци рукописа биле 270 година, а откривене су пошто је збирка од 180 страна поклоњена лондонском Музеју Фаундлинг. […]

петак, новембар 19, 2010 / 10:32

ЛОНДОН – У једном британском музеју откривене су двије до сада непознате сонате за виолину италијанског композитора Антонија Вивалдија, а једна ће бити премијерно изведена у недељу у Ливерпулу, јавио је Би-Би-Си.

Двије композиције су у једној збирци рукописа биле 270 година, а откривене су пошто је збирка од 180 страна поклоњена лондонском Музеју Фаундлинг.

Једна од соната које су највјероватније компоноване за музичаре-аматере, биће изведена у недељу на универзитету у Ливерпулу, по свему судећи први пут у савремено доба.

Збирка рукописа настала је између 1715. и 1725. године, а поред Вивалдијевих соната садржи и дјела Георга Фридриха Хендла, Арханђела Корелија и Хенрија Персла.

Сонате су у тој збирци приписане Вивалдију, али су стручњаци за њих сазнали када су се нашле у каталогу музеја којем је збирка поклоњена 2008. године.

Сонате су у међувремену проучене и потврђено је да су дјело венецијанског барокног композитора који је компоновао скоро 50 опера, више од 500 концерата и око 90 соната.Оставите одговор