Орашје: Иновацијом до уштеде горива

Ненад Ристанић и Анто Самарџић из Орашја тврде да су уградњом ручно израђеног апарата за електролизу воде и коришћењем тако добијеног хидрогена постигли значајне уштеде у потрошњи горива на аутомобилима. Ристанић је сервисер електроничких уређаја, а његов пријатељ Анто Самарџић машинбравар. "Мало сам нешто гледао на интернету о производњи хидрогена са воденим генераторима и прије […]

понедељак, 20 јуна, 2011 / 18:47

Ненад Ристанић и Анто Самарџић из Орашја тврде да су уградњом ручно израђеног апарата за електролизу воде и коришћењем тако добијеног хидрогена постигли значајне уштеде у потрошњи горива на аутомобилима.

Ристанић је сервисер електроничких уређаја, а његов пријатељ Анто Самарџић машинбравар.

"Мало сам нешто гледао на интернету о производњи хидрогена са воденим генераторима и прије двије године сам се из радозналости тим почео бавити да би дошао до значајних уштеда на потрошњи горива на мом `голфу 2`, што нимало није безначајно у вријеме дивљања цијена бензина", каже Ристанић.

Анто Самарџић тврди да његов аутомобил "форд сијера" без коришћења уређаја троши око 7,5 литара горива на пређених 100 километара, док је са воденим генератором потрошња горива сведена на свега 4,5 литре, а како каже, спреман је да ове тврдње о властитом трошку било коме докаже.

Ненад и Анто, од када користе хидроген, такође, тврде да су мјерења на издувној цијеви њихових времешних аутомобила показала да је ниво угљен моноксида једва мјерљив.

"Овај систем је потпуно безбједан, јер нема складиштења овог гаса. Инсталација се прикопчава преко релеја са акомулатора на генератор, тако да производња хидрогена траје само док возило ради", објашњава Самарџић.

Обојица тврде да је на овакав начин сагоријевање погонског горива потпуно, мотор дуже траје, снага и брзина су повећане, за прелазак хиљаду километара потребан је само децилитар дестиловане воде, а регистрација возила са воденим генератором није забрањена и не увећава трошкове.

У Орашју већ петнаестак власника аутомобила користи водене генераторе, ручни рад ове двојице ентузијаста, након што су се увјерили у економичност и потпуну безбједност система.