Оперативни тим сачинио мапу са 1.600 гробница убијених Срба

Мапа са 1.600 локација масовних и појединачних гробница са 4.100 тијела убијених Срба у протеклом рату у БиХ, требала би да буде сачињена до краја године, пишу "Вечерње новости". Ријеч је о веома обимном и сложеном пројекту Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих лица и Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина, а […]

четвртак, април 28, 2011 / 08:45

Мапа са 1.600 локација масовних и појединачних гробница са 4.100 тијела убијених Срба у протеклом рату у БиХ, требала би да буде сачињена до краја године, пишу "Вечерње новости".

Ријеч је о веома обимном и сложеном пројекту Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих лица и Координационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина, а до сада је евидентирано 70 одсто стратишта широм БиХ, наводи лист.

На мапи су приказане појединачне и масовне гробнице са тачним бројем убијених Срба по градовима и општинама, а само у Сарајеву је евидентирно 275 појединачних и девет масовних гробница у којима су пронађена тијела 394 убијених Срба.

Ради се о свим мјестима гдје су почињени стравични злочини над српским војницима са документованим подацима о броју убијених, а биће урађена и верзија на енглеском језику.

На мапи су приказане гробнице у Босанској Крупи, Бихаћу, Санском Мосту, Петровцу, Кључу, Дрвару, Грахову, Гламочу, Ливну, Јајцу, Коњицу, Зеници, Тузли, Завидовићима, Босанском Броду, Брчком, Горажду, Тузли, Сребреници, те локације у западнокрајишком дијелу РС – Посавини, Подрињу, централној БиХ – на подручју Озрена, Сарајева.

"Крајње је вријеме да се домаћој и међународној јавности покажу све гробнице српског народа и да свијет упитамо ко је убио толико невиних људи", рекао је за "Новости" руководилац Оперативног тима РС за тражење несталих лица Горан Крчмар, оцјењујући да ће ова мапа "сигурно промијенити слику рата у БиХ и срушити стереотип о искључиво бошњачким жртвама".Оставите одговор