Oктобарска револуција

Кажу кад некоме помажеш, уствари му одмажеш, а коме одмажеш, њему, уствари, помажеш. Мало је преоштро рећи да ако пружиш некоме руку, могао би без ње остати, али је сигурно да ако некоме дајеш прст, а он ти тражи руку, то није зато што је нескроман, већ зато што је неко други већ одсјекао. Некоме […]

уторак, октобар 20, 2009 / 01:33

Кажу кад некоме помажеш, уствари му одмажеш, а коме одмажеш, њему, уствари, помажеш. Мало је преоштро рећи да ако пружиш некоме руку, могао би без ње остати, али је сигурно да ако некоме дајеш прст, а он ти тражи руку, то није зато што је нескроман, већ зато што је неко други већ одсјекао.

Некоме Бог помогао, а некоме одмогао. Коме помогао, томе, уствари, одмогао, а коме одмогао, томе помогао. Ко је срећан и задовољан, јадан је и трагичан. Ко је понижен и уврјеђен, стамен је и постојан.

Ко ти чини неправду, чини те јачим и сигурнијим. Ко те кињи и понижава, уствари ти чини услугу. Ко ти хљеб из уста отима, у уста ти ставља колач, а ко те баци у тамницу, чини ти небо плављим и горе зеленијим.

Ако ишта уједини народе и грађане Босне и Херцеговине, и учини јаком ову државу, то неће бити ни јаке БХ институције, ни јака централна влада, ни ефикасан парламент, то ће бити заједничка жеља да отјерамо стране завојеваче и узурпаторе, лицемјере и пробисвјете, трећеразредне дипломате и уштогљене бирократе, и узмемо ствар у своје руке.

Ако ишта обједини нас све заједно, и окупи нас сложне као 300 Спартанаца у Термопилском кланцу, то ће бити заједничка нада да нешто сами можемо и смијемо урадити, то ће бити наша свијест да нико од комшије није пречи, то ће бити наше сазнање да у безнађу кукање не помаже. Онда ни ентитетско гласање, ни законодавна улога Дома народа, ни вето члана Предсједништва неће више бити важни. Биће важно нешто друго!

Ако икад Срби заволе Босну и Херцеговину, заволиће је кад добију нешто од ње.

Ако икад Бошњаци заволе Републику Српску, заволиће је кад схвате да је дио Босне и Херцеговине.

Ако икад Хрвати схвате шта је то шта они требају да воле, схватиће када заволе, а заволиће када се сами изборе.

Ако икад постанемо људи, постаћемо једни с другима.
Ако икад научимо говорити, научићемо слушајући.
Ако икад почнемо градити, почећемо из темеља.

Јер онда ћемо схватити…

Ако будемо варали једни друге, вараћемо сами себе.
Ако будемо крали једни од других, крадемо од своје дјеце.
Ако будемо оговарали једни друге, упрљаћемо лице своје.Оставите одговор