Од привредног гиганта до сметљишта

Из Градишке стижу слике карактеристичне за сваки град у РС – некадашња фабрика зјапи празна и полуразрушена. Пише: Милан Вујић Некада веома успјешна творница "Јелшинград", која се протеже на око неколико хиљада квадрата у центру Градишке, данас је напуштена и зарасла у шибљу, а од ње је направљена депонија смећа. Само пар метара од основне […]

понедељак, мај 9, 2011 / 06:00

Из Градишке стижу слике карактеристичне за сваки град у РС – некадашња фабрика зјапи празна и полуразрушена.

Пише: Милан Вујић

Некада веома успјешна творница "Јелшинград", која се протеже на око неколико хиљада квадрата у центру Градишке, данас је напуштена и зарасла у шибљу, а од ње је направљена депонија смећа.

Само пар метара од основне школе "Васа Чубриловић" у центру града, налази се та бивша творница, разбијених прозора, уништених врата, демолираних зидова и са гомилом стакла и смећа око ње, и то је само дио суморне слике на коју већ годинама власт не реагује.

Некад давно било је планирано да се на овоме мјесту старог Јелшинграда изгради пословно-стамбени комплекс са прехрамбеном робом, али су сувласници Општина Градишка и Тржница Градишка ту инвестицију обуставили због, како су рекли, „недостатка инвестиција“, односно „да та имовина за сада није приоритет за Општину и да има пречих ствари“.

Хала је празна и запуштена, а често се у њој окупљају бескућници и наркомани, пију, дрогирају се, лупају прозоре, пале ватру, па постоји могућност да дође и до пожара. Бескућник Мирослав Шућур, који се и сам уселио у зграду "Јелшинграда", каже да се у халама често окупља ноћу омладина, пију, дрогирају се и лудују до раних јутарњих часова. Пар пута је звао полицију, али без успјеха, рекао је Шућур.

Ово су нам потврдили и ученици основне школе "Васа Чубриловић", поред које се налази хала творнице "Јелшинград" и који кажу: “Знамо да тамо залазе пијанци и наркомани, чак одлазе и са часова, вјероватно се фиксају и пију, тако се прича“.

И док одлуку о судбини и намјени ове хале треба да донесе општинска власт, ово и даље остаје веома озбиљан проблем у Градишци, који се не ријешава, а надлежни од њега склањају главу.

Грађанима Градишке једино преостаје да гледају то ругло у центру града и да се боје за нашу дјецу која сваким даном пролазе поред те хале.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор