Обиљежено 100 година од Мојковачке битке

Припадници Мјешовите артиљеријске батерије Војске Црне Горе извршили су вечерас у 18 сати почасну паљбу са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са моста у Мојковцу у склопу обиљежавања 100. годишњице од Мојковачке битке. У 8.30 сати око 100 планинара, међу којима и припадници планинских јединица Војске Црне Горе, кренуло је у планинарски поход од […]

среда, 6 јануара, 2016 / 20:15

Припадници Мјешовите артиљеријске батерије Војске Црне Горе извршили су вечерас у 18 сати почасну паљбу са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа са моста у Мојковцу у склопу обиљежавања 100. годишњице од Мојковачке битке.

У 8.30 сати око 100 планинара, међу којима и припадници планинских јединица Војске Црне Горе, кренуло је у планинарски поход од Мојковца до Равни, преко Сувоврха, Бојне Њиве, Развршја, Меденог гувна, Брскова и Пржишта, те се вратили у Мојковац.

Припадници Војске Црне Горе су припремили су и ручак за све планинаре који су завршили поход, "војнички пасуљ“ сервиран на Тргу Љубомира Бакоча.

"Ту су окупљени грађани могли да уживају и у концерту који је организовао Војни оркестар Војске Црне Горе", саопштено је из Министарства одбране

Програм обиљежавања 100 година од Мојковачке битке биће настављен и сутра, полагањем вијенаца на спомен обиљежје у том граду, као и бројним другим активностима.

Мојковачка операција

Мојковачка битка вођена је од 06. до 08. јануара 1916. године у околини Мојковца. У њој је Санџачка војска Краљевине Црне Горе успјешно зауставила аустроугарску офанзиву, чиме је омогућено повлачење војске Краљевине Србије преко дијелова Краљевине Црне Горе ка Јадранском мору, а самим тим и њену каснију евакуацију на Крф.

Војском Краљевине Црне Горе командовао је сердар Јанко Вукотић. Мојковачка битка је заправо само завршна фаза једне веће војне операције познате под називом „Мојковачка операција“, а односи се на дејство црногорске Санџачке војске јачине од око 30.000 војника, која је бранила фронт од Боко-которског залива па све до Златибора и Ужица од октобра 1915. до јануара 1916. године.

Највећи значај ове битке огледа се у томе што је аустроугарска војска спријечена да пресјече повлачење српске војске преко албанских планина, и даље на Крфу. Нажалост, убрзо је дошло да розоружавања црногорске војске, чију је одлуку донијела црногорска влада. Због одсуства краља, влада је наредила Јанку Вукотићу, да се војска разоружа, напусти бојне положаје и врати кућама, а муниција и оружје да се оставе у касарнама и магацинима.