Обиљежена 97. годишњица Гучевске битке

Полагањем вијенаца на Споменик погинулим српским ратницима из Првог свјетског рата данас је на планини Гучево изнад Бање Ковиљаче обиљежена 97. годишњица Гучевске битке. Вијенце су положиле делегације Лознице и невладиних организација из Лознице и Београда, које његују успомену на ослободилачке ратове Србије. О историјском значају ове битке говорио је историчар Зоран Тошић, док су […]

недеља, септембар 11, 2011 / 17:16

Полагањем вијенаца на Споменик погинулим српским ратницима из Првог свјетског рата данас је на планини Гучево изнад Бање Ковиљаче обиљежена 97. годишњица Гучевске битке.

Вијенце су положиле делегације Лознице и невладиних организација из Лознице и Београда, које његују успомену на ослободилачке ратове Србије.

О историјском значају ове битке говорио је историчар Зоран Тошић, док су се присутним поштоваоцима српских родољуба обратили предсједник Друштва за његовање традиције ослободилачких ратова Србије од 1918. године Драгољуб Јуришић и члан Градског вијећа Лознице Љубинко Ђокић.

Вјерски дио обиљежавања 97. годишњице Гучевске битке био је на Преображење 19. августа, када су парастос погинулим српским јунацима из Првог свјетског рата служили лознички свештеници.

У ранијем пероду годишњица Гучевске битке обиљежавала се само на Преображење, али се од 2006. године вијенци полажу у септембру, мјесецу када су трајале ратне операције.

Гучевска операција вођена је у оквиру друге аустријске офанзиве на Србију, непосредно послије Церске битке 1914. године, у којој је српска војска извојевала прву побједу у Првом свјетском рату. У току ратних операција 1914. године, централни положај српске војске на Гучеву означен је као "кота смрти", а борбе су трајале од 8. септембра до 23. октобра.

Споменик је подигнут је у част погинулим српским борцима на врху планине Гучево у облику пирамиде високе 16 метара. Споменик је изградило Удружење резервних официра и ратника, као знак трајног сјећања на Гучевску битку, која је значајна у историји српског народа.Оставите одговор