Обама сматра да Русија ништа не производи

Амерички предсједник Барак Обама каже да је Русија држава која "ништа не производи". Истиче да Запад треба да буде "врло чврст" према Кини док Пекинг покушава да добије већу улогу у свјетској привреди. Предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама рекао је да улога руског предсједника Владимира Путина у свијету није толико велика и да он […]

понедељак, август 4, 2014 / 16:32

Амерички предсједник Барак Обама каже да је Русија држава која "ништа не производи".

Истиче да Запад треба да буде "врло чврст" према Кини док Пекинг покушава да добије већу улогу у свјетској привреди.

Предсједник Сједињених Америчких Држава Барак Обама рекао је да улога руског предсједника Владимира Путина у свијету није толико велика и да он као лидер прави краткорочне проблеме зарад политичке добити, што ће дугорочно нанијети штету Русији, преноси Танјуг.

"Сматрам да је важно бити објективан. Русија ништа не производи. Имигранти не јуре у Москву у потрази за могућностима. Просјечни животни вијек мушкарца у Русији је око 60 година. Број становника се смањује", рекао је Обама у интервјуу магазину Економист.

"Морамо се побринути да они не ескалирају дотле да се нуклеарно оружје одједном врати у спољњополитичку расправу", рекао је Обама говорећи о "регионалним изазовима" Русије.

Амерички предсједник описао је тензије између САД и Кине као рјешиве.

"Оно што ћу рећи о Кини јесте да морате бити врло чврсти према њима, јер ће они гурати свом силом све док не наиђу на отпор. Они нису сентиментални, не интересују их апстракције. Зато једноставно апеловање да се поштују међународне норме није довољно", објаснио је предсједник Обама, преноси Ројтерс.

Он је истакао да вјерује да ће тензије у трговинским односима попустити када Кина више не буде "само јефтина производна радна снага за свијет" и када њене компаније почну да производе вриједне ствари које ће захтјевати заштиту интелектуалне својине.

"Морају постојати механизми да будемо чврсти према њима када мислимо да крше међународне норме, али и да им покажемо потенцијалне дугорочне предности", закључио је Обама.Оставите одговор