Обама не мари за Представнички дом

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је данас резолуцију којом се критикује предсједник Барак Обама, јер је без дозволе Конгреса укључио америчке трупе у војну операцију против Либије. Бијела кућа је одмах оцијенила да је та резолуција непотребна и да није од помоћи. Према ријечима Џона Бејнера, спикера Представничког дома којим доминирају републиканци, предсједник није пружио […]

субота, јун 4, 2011 / 08:40

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је данас резолуцију којом се критикује предсједник Барак Обама, јер је без дозволе Конгреса укључио америчке трупе у војну операцију против Либије.

Бијела кућа је одмах оцијенила да је та резолуција непотребна и да није од помоћи.

Према ријечима Џона Бејнера, спикера Представничког дома којим доминирају републиканци, предсједник није пружио уверљиво оправдање за ту операцију која траје већ три мјесеца, а у којој се помаже побуњеницима у борби против снага Моамера Гадафија.

Конгресмени су, са 268 за, према 145 гласа против, усвојили резолуцију коју је предложио Бејнер. Они замерају да је Обама игнорисао да Конгрес има уставно овлашћење да објављује рат.

Резолуцијом се од Обаме тражи да у року од 14 дана обавјести Конгрес о детаљима обима мисије у Либији и њеним трошковима. Такође се тражи да се не користе копнене трупе у Либији, осим у операцијама спасавања америчких војника.

Обама је Конгрес о операцијама против Либије обавјестио 21. марта. Закон из 1973. захтева да свака америчка војна акција коју претходно није одобрио Конгрес, мора бити заустављена 60 дана пошто га предсједник први пут о њој обавести, или да врати трупе кући у наредних 30 дана, што истиче крајем јуна.

Предсједник од Конгреса није тражио никакво одобрење за интервенцију у Либији, коју је пажљиво избјегавао да опише као рат.

Резолуција Представничког дома је необавезујућа. Горњи конгресни дом, Сенат, којим доминирају демократе, не намјерава да се њоме бави, што администрацији оставља одрешене руке по питању либијске кризе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор