НУНС: Новинари изложени притисцима и уцјенама

У Србији је веома лош материјални положај новинара, који су, осим тога, изложени и притисцима и уцјенама економских и политичких моћника – упозорили су Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" поводом 3. маја – Свјетског дана слободе медија. НУНС и "Независност" оцјењују да о стању медијских слобода у Србији најбоље говори све […]

уторак, мај 3, 2011 / 08:56

У Србији је веома лош материјални положај новинара, који су, осим тога, изложени и притисцима и уцјенама економских и политичких моћника – упозорили су Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" поводом 3. маја – Свјетског дана слободе медија.

НУНС и "Независност" оцјењују да о стању медијских слобода у Србији најбоље говори све дубље сиромаштво медија, новинара и других медијских професионалаца.

"Услед економске кризе са медијске сцене нестају многи, пре свега локални медији, стотине новинара је остало без радног места, а хиљадама њих, чак и у најбогатијим медијским кућама, плате су смањене или се нередовно исплаћују", наведено је у саопштењу ових организација.

НУНС и синдикат "Независност" позвали су још једном на расвјетљавање убистава новинара, заштиту професионалних, радних и економских права новинара, подршку истраживачком новинарству и стварању услова за равноправну утакмицу на медијском тржишту, а Владу Србије да у сарадњи са медијским асоцијацијама приступи изради стратегије развоја медија.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је да је Србија на добром путу у погледу успостављања правног оквира за слободне медије, али да не изостају напади на независне медије.

"Потребно је још доста учинити да би се промијенио општи негативан став према критичним и независним медијима који, како се чини, и даље опстаје у једном дијелу становништва", рекла је Мијатовићоева за портал "ЕурАктив Србија".

Поводом Свјетског дана слободе медија УН су позвале све државе свијета да заједно са УН раде на гарантовању и унапређењу слободе изражавања у штампи, на електронским медијима и интернету.

УН подсјећају да је у протеклој деценији широм свијета, слиједећи своју професију, живот изгубило више од 500 новинара, а да је само у 2010. убијено њих 60.Оставите одговор