03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

НУНС: Новинари изложени притисцима и уцјенама

У Србији је веома лош материјални положај новинара, који су, осим тога, изложени и притисцима и уцјенама економских и политичких моћника – упозорили су Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" поводом 3. маја – Свјетског дана слободе медија. НУНС и "Независност" оцјењују да о стању медијских слобода у Србији најбоље говори све […]

уторак, 3 маја, 2011 / 08:56

У Србији је веома лош материјални положај новинара, који су, осим тога, изложени и притисцима и уцјенама економских и политичких моћника – упозорили су Независно удружење новинара Србије и Грански синдикат медија "Независност" поводом 3. маја – Свјетског дана слободе медија.

НУНС и "Независност" оцјењују да о стању медијских слобода у Србији најбоље говори све дубље сиромаштво медија, новинара и других медијских професионалаца.

"Услед економске кризе са медијске сцене нестају многи, пре свега локални медији, стотине новинара је остало без радног места, а хиљадама њих, чак и у најбогатијим медијским кућама, плате су смањене или се нередовно исплаћују", наведено је у саопштењу ових организација.

НУНС и синдикат "Независност" позвали су још једном на расвјетљавање убистава новинара, заштиту професионалних, радних и економских права новинара, подршку истраживачком новинарству и стварању услова за равноправну утакмицу на медијском тржишту, а Владу Србије да у сарадњи са медијским асоцијацијама приступи изради стратегије развоја медија.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је да је Србија на добром путу у погледу успостављања правног оквира за слободне медије, али да не изостају напади на независне медије.

"Потребно је још доста учинити да би се промијенио општи негативан став према критичним и независним медијима који, како се чини, и даље опстаје у једном дијелу становништва", рекла је Мијатовићоева за портал "ЕурАктив Србија".

Поводом Свјетског дана слободе медија УН су позвале све државе свијета да заједно са УН раде на гарантовању и унапређењу слободе изражавања у штампи, на електронским медијима и интернету.

УН подсјећају да је у протеклој деценији широм свијета, слиједећи своју професију, живот изгубило више од 500 новинара, а да је само у 2010. убијено њих 60.