НСП Фоча: Оде Дрина на добош

Нова социјалистичка партија, Општински одбор Фоча, са највећим изненађењем је примила потписивање споразума о стратешком партнерству између њемачке компаније РВЕ и Електропривреде РС о градњи хидроелектрана на Дрини са учешћем страног капитала од 60 одст, саопштено је из НСП. – Подсјећамо да је СО Фоча на ванредној сједници једногласном одлуком свих одборника из свих политичких […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 18:08

Нова социјалистичка партија, Општински одбор Фоча, са највећим изненађењем је примила потписивање споразума о стратешком партнерству између њемачке компаније РВЕ и Електропривреде РС о градњи хидроелектрана на Дрини са учешћем страног капитала од 60 одст, саопштено је из НСП.

– Подсјећамо да је СО Фоча на ванредној сједници једногласном одлуком свих одборника из свих политичких партија, уз присуство представника Министарства за индустрију, енергетику и рударство РС, донијела закључак да се општина Фоча неизоставно укључи и учествује у преговорима са стратешким партнером, као и да има прво да дефинише своје интересе који ће бити предмет уговора. Кад се одлучује о животним питањима грађана, онда би прије свега и те грађане требало питати за њихово мишљење, у супротном се отвара сумња у добре намјере – кажу у НСП.

НСП тражи да се одмах достави потписани уговор надлежним општинским органима, како извршне, тако и законодавне власти, а јавност информише о комплетном садржају уговора о партнерству, јер постоји озбиљна сумња да се под овим називом крије продаја комплетног тока ријеке Дрине на подручју општине Фоча, и то без накнаде за вијек вијекова.

-Дрина не припада појединцима, она је једно од наших највећих и најважнијих природних богатстава, а продаја и приватизација таквих природних ресурса је јасан показатељ да више ништа није свето. Ако не оскудијевамо у природним богатствима, то не значи да треба да их будзашто продајемо странцима, игноришући народ којем та богатства највише припадају – саопштено је из НСП.

Уколико локална заједница и њени легитимни захтјеви буду игнорисани, а грађани искључени из процеса одлучивања о питањима од животног значаја, НСП ће покренути иницијативу за расписивање референдума у вези продаје ресурса РС странцима преко 51 посто.0 КОМЕНТАРА

 1. НСП апелује на ширу јавност да ово схвати као проблем цијелог друштва, а не само једне Општине или једног Начелника. Ми ћемо сигурно организовати референдум уколико јавност не добије тражени споразум на увид. Начелник општине Фоча је рекао да се народ мора питати, па ако хоће да се Дрина прода нека се прода, али се народ мора питати, то је поента!

  На овом линку можете пронаћи и закључак СО Фоча у којем се тражи да Општина буде укључена у преговоре.

  http://samodjela.com/index.php?option=com_content&view=article&id=108:2012-10-01-13-05-13&catid=1:vijesti

 2. Већ више од деценију, СНСД на власти врши континуирану велеиздају народа Републике Српске, а резултат је опште сиромаштво, сада и распродаја националног природног блага чиме гаси и сваку могућност опоравка и изласка из беде.

  Дрина и друга национална природна богатства нису проблем само локалне заједнице, то је општи проблем свих грађана Републике Српске, али и будућих генерација.

  Фоча мора устрајати у својим захтевима уз пуну подршку свих грађана РС, без опбзира на политичку припадност.

 3. „Hoće li odgovor biti refrendum, hoće li odgovor biti demonstracije, mirne, radikalnije ili neke druge, hoćemo li pokrenuti pitanje autonomije istočnog dijela Republike Srpske, o tome neka se onaj ko to povuče, razmišlja. Batina ima dva kraja ako niste fer prema ljudima koji na tom prostoru žive“ – Zdravko Krsmanović, Načelnik Opštine Foča.

  http://balkans.aljazeera.net/makale/focaci-protiv-gradnje-hidrocentrala-na-drini

 4. Данас Предсједник РС долази у Фочу. Најавио се тако. Још увијек не знамо у којој функцији долази. Али је занимљиво да је стигао допис из кабинета Предсједника да се „не звижди“ Предсједнику док се буде обраћао народу. Допис се емитује на Радио Фоча. Значи, забрањено звиждање.

 5. Слажем се с Вељом.
  Ако икако можете, снимите допис и прилог на радију.
  Те снимке ОБАВЕЗНО послати свим могућим медијима. Биће то добра зезанција.

  ПС
  А јесу ли појаснили звиждање – јел пиштаљкама или онако, традиционално, као на стадиону?

  B-)

Оставите одговор