Ново писмо предсједнику: Џаба радне акције ако ће се у Сутјесци правити хидро-електране

Центар за животну средину послао је отоврено писмо предсједнику РС, Милораду Додику, поводом акције уређења НП Сутјеска. Поштовани Предсједниче Додик, Обраћамо Вам се поводом активности у Националном парку Сутјеска које могу потпуно да обесмисле резултате Студентске радне акције „Тјентиште 2013“ и осталих активности које имају за циљ да у најбољем свјетлу покажу туристички потенцијал који […]

среда, октобар 16, 2013 / 14:29

Центар за животну средину послао је отоврено писмо предсједнику РС, Милораду Додику, поводом акције уређења НП Сутјеска.

Поштовани Предсједниче Додик,

Обраћамо Вам се поводом активности у Националном парку Сутјеска које могу потпуно да обесмисле резултате Студентске радне акције „Тјентиште 2013“ и осталих активности које имају за циљ да у најбољем свјетлу покажу туристички потенцијал који има Национални парк Сутјеска.

Центар за животну средину жели да поздрави Ваше присуство и подршку Студентској радној акцији „Тјентиште 2013“, одржаној прошлог викенда у НП Сутјеска, а са циљем доприноса реконструкцији Тјентишта, као центра ове туристичко-ваздушне бање.
Видимо ово као охрабрујући корак који указује да институције Републике Српске нису заборавиле на важност нашег првог и највећег националног парка, чије природно и културно-историјско насљеђе треба сачувати за будуће генерације које ће живјети на овим просторима.

Стога осјећамо одговорност и обавезу да Вас упознамо са активностима у НП Сутјеска које пријете да трајно униште непроцјењиво природно богатство НП Сутјеска. Ријеч је о плановима за изградњу малих хидроелектрана у кањонима ријека Сутјеска и Хрчавка, које се налазе у срцу националног парка.

Уколико се реализује изградња ових ХЕ, постоји реална опасност да НП Сутјеска изгуби међународну категорију националног парка.

Овим плановима се успротивила не само домаћа стручна јавност, већ и представници академске и стручне заједнице региона и Европе, као и велики број удружења и локалног становништва.

Вјерујемо да нисте били информисани о овим активностима које пријете НП Сутјеска у које је укључена Влада Републике Српске, те да ћете искористити своја уставна и законска овлаштења како бисте сачували ово непроцјењиво природно благо. Уколико се наруши природна равнотежа и нетакнута природа, НП Сутјеска ће изгубити свој највећи потенцијал за развој.

Упркос озбиљним оптужбама за подршку криминалним и незаконским активностима које се упућују према институцијама Републике Српске, одлучност и иницијатива које сте прошле седмице показали на Тјентишту даје нам наду да Ви као Предсједник Републике Српске на прво мјесто ипак не стављате интересе приватних компанија. Желимо да вјерујемо да стојите иза својих ријечи и да су Вам на првом мјесту интереси грађана, посебно младих и генерација које тек требају да живе на овим просторима.

Спремни смо да Вам уступимо информације за наведене тврдње, као и приједлоге на који начин би НП Сутјеска могао бити развојна шанса за читаву регију. Одрживим развојем овог подручја би био отворен већи број радних мјеста него што је то случај са пројектима хидроелектрана, искориштен туристички потенцијал, а истовремено би се очувале природне вриједности овог подручја.

Позивамо Вас да хитно предузмете одлучне кораке који ће осигурати трајну заштиту природних вриједности Републике Српске, као што је и НП Сутјеска, који свједочи о храбости наших предака да очувају нашу земљу и њена богатства за будуће
генерације.

С поштовањем,
Наташа Црнковић, Предсједница0 КОМЕНТАРА

 1. Neverovatne prirone resurse i prirodne lepote imamo. Stranci kad su dolazili tokom rata u BiH su nam rekli pa vi ovo nezaslužujete. Ako dozvolimo da nam otmu ove predivne reke, stvarno ih i ne zaslužujemo.
  U pismu je trebalo navesti da ne dozvoljavamo davanje Sutjeske i drugih reka Drine, Trebišnjice… strancu da na njima za sebe gradi hidroelektrane. Nisu nam moglu do sada oteti neće ni su buduće.

 2. „Поштовани Предсједниче Додик,“

  „Центар за животну средину жели да поздрави Ваше присуство и подршку Студентској радној акцији“

  „Видимо ово као охрабрујући корак који указује да институције Републике Српске нису заборавиле на важност нашег првог и највећег националног парк“

  „Вјерујемо да нисте били информисани о овим активностима које пријете НП Сутјеска „

  „Упркос озбиљним оптужбама за подршку криминалним и незаконским активностима које се упућују према институцијама Републике Српске, одлучност и иницијатива које сте прошле седмице показали на Тјентишту даје нам наду да Ви као Предсједник Републике Српске на прво мјесто ипак не стављате интересе приватних компанија“

  „С поштовањем,
  Наташа Црнковић, Предсједница“

  Ja mislim da se posle ovog pisma Mile Dodik osjeća zadovoljno ko da mu je neko kurac popušio 🙂

 3. Нема ништа од хидроелектрана на Сутјесци.
  Ово писмо је чисти ауто-гол Удружења ако уопште сви стоје иза њега, мислим да је ово став једне особе.

  Знате ви добро ко је ставио вето на енергетске ресурсе, ко искрено мисли да то уради, а не декларативно у сврху предстојећих избора као што то нени раде.

  Еколошка удружења треба да сарађују и да се узајно подржавају са искреним пријатељима Српске и њене будућности, а не да печат дају тамо некој несретници која је за ово сигурно имала неку против услугу.

 4. партизан,
  не видим разлога овом твом коментару.

  Оно што је сигурно, Еколошка партија је на изборе 2010 године изашла са економско -еколошким програмом који је добио највише оцјене од стране и домаће стручне јавности.

  Наравно да је заштита и контролисано коришћење природних ресурса основа програма.
  Много тога је ту позитивно у области пољопривреде, туризма, финалне прераде дрвета, могућности инвеститорима да отварају производне погоне,а не да арче воде, шуме, руде и остало богаство Српске, велики су ту послово планирани на отварању јавних радова, еколошки пројекти који рјешавају отпадне воде, смеће, рецииклажу………

  Наравно све је то планирано уз невиђену дисциплину, добро плаћен али смртно одговоран посао, тужилаца, судова, полиције, царине, финансијске полиције и других од којих овиси правна држава и поштено убирање пореза.

  Још једном кад је већ тема Н.П. Сутјеска.

  Еколошка партија је кампању 2010-те године почела управо са Тјентишта, новинар који је то обрађивао био је садашњи начелник општине Радислав Машић.

  И још једна ствар за партизана и остале који су критични без разлога.
  Еколошка партија је на те изборе ишла сама са програмом, док су други били у коалицијама и сва прича им је почињала и завршавала са оптужбама једних према другим, за лоповлук и криминал.
  Данас видимо резултат, значи партизан ако си за здраву, културну, запослену, еколошку државу онда адресу знаш и немој више провоцирати нема смисла.

 5. Samo iznosim svoje mišljenje, jer sam veoma blizak temi, a odgovorno tvrdim da je organizacija koja je poslala taj dopis dodicku, jedna od najboljih i najaktivnijih i veoma često ima velikih problema zbog svoga djelovanja. Na žalost bandit je na vlasti i nekad se mora pokušati razumski djelovati. A da mogu, gradili bi na svakom potočiću po jednu hc. Isti CZŽS je maltene sam spriječio izgradnju hc na Vrbasu(iako bagra nije odustala od toga), a takođe se v bori za sprječavanje izgradnje hc na izvoru Sane.
  Možda griješim ali ne srećem često osobe iz Ekološke partije na seminarima, radionicama, diskusijama vezano za održivi razvoj, biodiverzitet, mobilnost, permakulturu, itd.
  Jedna opaska, na sajtu koji je latinični, imate često PC umjesto RS.

  p.s.
  nazvali ste djevojku nekom tamo nesretnicom.

 6. партизан,

  превише ми је ово било полтронски.
  Можда је договорено, дај Боже.
  Ево сценарио, нпр. дјевојка је замолила предсједника, он као сад ставља вето на те централе као што смо ми на све, поготово на Тјентишту и завршена ствар.
  Кажем дај Боже макар било исценирано, у супротном ово писмо показује немоћ еколога што није тачно.

  Ми јесмо за компромис и договор зарад мира у Српској, али има и други метод ако неко буде даље гурао пљачку енергетских ресурса.

  Што се тиче семинара тамо иду еколошка и друга Удружења, нећемо да будемо нападни и да нам неко каже да се гребемо од вас.

  Пуна подршка у раду и позив на чвршћу сарадњу, догодине ако Бог да подршка на изборима, а после тога крвава реализација програма да запослимо и очистимо Српску.

 7. MrStojan, 16.10.2013. 20:55:37

  Стојане после овога, најјаче би било да додик стварно каже да није информисан! B-)

  Ово је негдје у оном стадијуму кад жртва воли и моли свог џелата да буде што грубљи према њој, јер је забога њена кривица жртве велика па и казна мора бити оправдано што већа!

Оставите одговор