Новинарско удружење РС иступило из Удружења БХ новинари

Независно удружење новинара Републике Српске иступило је из Удружења БХ новинари и ускратило му легалитет када је ријеч о новинарима и медијима из РС. Та одлука донијета је синоћ на Скупштини НУН РС, на којој је за предсједника те новинарске асоцијације изабран уредник Независних новина Драган Јеринић. Јеринић је навео да је Удружење БХ новинари […]

понедељак, јануар 10, 2011 / 18:19

Независно удружење новинара Републике Српске иступило је из Удружења БХ новинари и ускратило му легалитет када је ријеч о новинарима и медијима из РС.

Та одлука донијета је синоћ на Скупштини НУН РС, на којој је за предсједника те новинарске асоцијације изабран уредник Независних новина Драган Јеринић.

Јеринић је навео да је Удружење БХ новинари давно престало да буде ванстраначко и слободно, те да је постало „политички опредељено и инструментализовано, и у функцији искључиво једног малог сарајевског новинарског круга”. Он је оптужио БХ новинаре, за утају око 450.000 КМ, те да је ово удружење приватизовала Борка Рудић.
– Удружење је почело да се оглашава у медијима без одобрења Управног одбора иако је то одобрење било потребно за свако оглашавање – каже Јеринић.
Уредник НН објашњава да у вријеме када је Јавним сервисом ФБиХ завладао језик улице, а "сви из РС називани четницима", БХ новинари не само да нису реаговали, већ су према овоме били благонаклони.
– Никада није отоврена тема медијског рекетирања, а посебно не сада у случају Бакира Хаџиомеровића
Ставови новинара из РС потпуно се разликују од мишљења сарајевских колега и они нису заштићени у оквиру те асоцијације из Сарајева.
– Надам се да дијелите ове ставове и да сматрате да је РС неопходна јака новинарска асоцијација, која неће дијелити медије и новинаре, која ће показивати солидарност према свима, која ће штитити стандарде професије, права новинара – професионална и радна, слободу, али и одговорност за јавну ријеч – рекао је Јеринић на Скупштини НУН РС.
Ово се отприлике био садржај Информације, коју је затим Скупштина новинара РС прихватила, али не једногласно.
Све је протекло глатко
Против је био Предраг Кнежић, некадашњи новинар Контакт радија и БЕЛ телевизије, који је рекао да се новинари РС "враћају на оно што су већ имали, дакле своје самостално удружење".
Кнежић је довео у питање приступање НУН РС, 2004. године, а мисли да се све ово сада дешава због промјене политичке ситуације.
Јеринић и Божидар Стајчић, који је предсједавао Скупштиом, предложили су да се примједбе изнесу "под тачком разно", на крају сједнице, а пар колега је Кнежићу добацило да пусти да се све што прије заврши. Он је убрзо демонстративно напустио сједницу, љутито се отарасивши статута.
Вијеће части
Новинари Српске су послије тога усвојили Статут и изгласали да Божидар Стајчић са РТРС буде предсједник Скупштине удружења.
Без побуна је гласове добио и Управни одбор удружења у којем ће сједити: Драган Јеринић (Независне новине), Горан Маунага (Глас Српске), Синиша Михаиловић (РТРС), Дубравка Благојевић (СРНА) и Саша Бижић (Нови Репортер). Изабран је и Надзорном одбору који чине: Борјана Радмановић (Независне новине), Дарко Гавриловић (Глас Српске) и Гвозден Шарац (РТРС).
У Новинарско вијеће части изабрани су Слободан Пешевић (Вечерње новости), Весна Јефтић (РТРС) и Љерка Бјелица (СРНА).
Мандат свих органа је четири године.
Удружење БХ новинари настало је у децембру 2004. године удруживањем Независне уније професионалних новинара БиХ, НУН РС и Удружења новинара Апел из Мостара.
Борка Рудић није у држави
Фронтал је, желећи да чује став друге стране, назвао БХ новинаре. Оптужена Борка Рудић је секретар удружења БХ новинари, а како су нам у овом удружењу рекли "није у држави" и неће бити до понедјељка, тако да нисмо успјели да чујемо њен коментар, а ни било чији.
– Само она даје изјаве – рекли су нам у удуржењу БХ новинари.
Рудићева је јуче медијима изјавила да Драган Јеринић све ради по наређењу власника Независних новина, који, као и директор Јавног сервиса не дају новинарима да буду чланови удружења БХ новинари. Она је објаснила да у БиХ дјелује шест удружења и да се ништа битно неће мијењати у медијској заједници.


Оставите одговор