Нови снови за археологе

Сателитским снимањем Египта инфрацрвеним зрацима откривено је 17 до сада непознатих пирамида, више од 1 000 гробница и 3 000 древних насеља, саопштили су научници. Почетна ископавања објеката потврдила су да је у два случаја ријеч о пирамидама. "Ископати пирамиду је сан сваког археолога", изјавила је доктор Сара Парак, вођа истраживања које је, уз подршку […]

среда, мај 25, 2011 / 11:36

Сателитским снимањем Египта инфрацрвеним зрацима откривено је 17 до сада непознатих пирамида, више од 1 000 гробница и 3 000 древних насеља, саопштили су научници.

Почетна ископавања објеката потврдила су да је у два случаја ријеч о пирамидама. "Ископати пирамиду је сан сваког археолога", изјавила је доктор Сара Парак, вођа истраживања које је, уз подршку Насе, спровела лабораторија из Бирмингема, у америчкој држави Алабами.

Њен тим анализирао је снимке са сателита у орбити на 700 километара изнад Земље, опремљених камерама које могу да се фокусирају на објекат пречника једног метра. Снимање инфрацрвеним зрацима обављено је да би се утврдиле разлике међу материјалима испод површине.

"Ово показује колико је лако потцијенити величину и размјеру људских насеља из прошлости", рекла је Парак и додала да очекује још много открића у областима око Нила покривених наслагама муља.

Нека од нових открића десила су се у археолошком налазишту Сакара. Египатске власти у почетку нису биле заинтересоване за открића, али су обавиле пробна ископавања када им је доктор Парак рекла да је уз помоћ стелитске технологије и моћних камера видјела двије потенцијалне пирамиде.

Сада влада увјерење да је Сакара једна од најважнијих археолошких локација у Египту.

"Индијана Џонс је стара школа, ми смо отишли даље. Извињавамо се Харисону Форду", рекла је доктор Парак.Оставите одговор