Нови руски свемисрки телескоп

Руске свемирске снаге објавиле су како је лансирање њиховог свемирског телескопа нове генерације од 30 септембра протекло у најбољем реду те како је летјелица након неколико дана иницијализације система сада у потпуно оперативном стању. од неугледним именом Космос-2469 не крије се свемирски телескоп за истраживање свемира јер су његови моћни инструменти усмјерени на „криву страну“. […]

среда, октобар 6, 2010 / 16:11

Руске свемирске снаге објавиле су како је лансирање њиховог свемирског телескопа нове генерације од 30 септембра протекло у најбољем реду те како је летјелица након неколико дана иницијализације система сада у потпуно оперативном стању.

од неугледним именом Космос-2469 не крије се свемирски телескоп за истраживање свемира јер су његови моћни инструменти усмјерени на „криву страну“. Инфрацрвени сензори ове летјелице окренути су према Земљи и служе Руским свемирским војним снагама за рано упозорење лансирања интерконтиненталних ракета ма гдје у свијету.

Најновија генерација летјелица „ОКО“, декларативно замаскирана у Козмос серију сателита способна је открити топлинске изворе ракета које би могле угрозити Русију.
Системи за рано упозорење из свемира почели су се примјењивати још 1965. Од тада до данас констелације од неколико сателита свакодневно мотре нашу планету. Лансирању с војног ракетодрома Плесетск био је присутан и заповједник Руских свемирских снага, генерал Олег Остапенко.
Инфрацрвено „ОКО“ се налази у елиптичној орбити карактеристика 600-40.000км изнад наше планете а изграђено је у погонима познате фирме НПО Лавоцхкин.
Занимљиво је споменути како је ово било једно од посљедњих или посљедње лансирање ракетом Молниа произведеном још 2005. а њен рок употребе само што није истекао. Анализа процјене трошкова градње и лансирања ових војних инфрацрвених свемирских телескопа креће се у вриједностима од неколико стотина милиона УСД. С друге стране научници годинама муку муче да се скоро истовјетни суистеми одобре од стране политичара како би своје сензоре окренули на праву страну – у свемир.

Марио ТрумпићОставите одговор