Нови ”ајфон”: промјене само испод хаубе

Пошто су, као и обично, очекивања подигнута у стратосферу, премијера новог ”ајфона” донела је разочарење. Умјесто модела са ознаком ”5”, показан је само ”4с”. Споља је све остало исто, а главне промјене су изнутра, ”испод хаубе”. ”Ајфон 4с” има нови процесор, А5, који се већ уграђује у ”ајпед” друге генерације, што доноси двоструко већу брзину. […]

среда, октобар 5, 2011 / 14:44

Пошто су, као и обично, очекивања подигнута у стратосферу, премијера новог ”ајфона” донела је разочарење. Умјесто модела са ознаком ”5”, показан је само ”4с”. Споља је све остало исто, а главне промјене су изнутра, ”испод хаубе”.

”Ајфон 4с” има нови процесор, А5, који се већ уграђује у ”ајпед” друге генерације, што доноси двоструко већу брзину. Има и нову камеру од 8 мегапиксела (досадашња је имала 5), која уз то има и бољи објектив који пропушта много више свјетлости (максимална бленда му је 2,4), с могућношћу снимања видео записа у максималној ХД резолуцији (1080П), чиме већ озбиљно конкурише компактној класи дигиталних фото-апарата.

Нови телефон има и нову антену, то јест двије антене чиме је ријешен проблем прекида везе који је изазивала стара. Што се софтвера тиче, погон ће бити пета верзија ”Епл” мобилног оперативног система која ће моћи да се од 12. октобра инсталира и на старе моделе (али само на ”четворку” и ”3ГС”).

Као један од адута истакнут је и усавршен програм не само гласовних команди, него и гласовних упита и диктата текста, мада засад само на три варијенте енглеског (британска, америчка и аустралијска), као и француског и њемачког.

Објављен је нови сервис смјештања свега што се купи преко ”ајтјунса”, дигиталне продавнице ”Епла” (музика, књиге, ТВ програми) у ”облаке” (сервере којима се приступа преко интернет везе), уз надокнаду од 25 долара годишње. То међутим није новитет, јер је сличну услугу, представљајући своје ”таблете”, недавно најавио и ”Амазон”.

Нови ”ајфон” је у Купертину, калифорнијској централи ”Епла”, представио његов нови шеф, Тим Кук, што је био његов први наступ одкако је у августу наслиједио легендарног Стива Џобса, који се повукао из здравствених разлога. Очекивања да ће се Џобс појавити макар накратко, нису се обистинила.

Разочарење су показале и берзе, гдје су после вијести о томе да нема новог револуционарног производа, акције ”Епла” изгубиле око три одсто вриједности.

”Ајфон 4с” у сваком случају није много више подигао лествицу за конкуренцију – она је мање више на истом мјесту гдје ју је поставио претходни модел, лансиран прије 16 мјесеци, поставши најбрже продаван ”Епл” производ (само у другом кварталу купљено је 20 милиона примерака). Одсуство радикалних дизајнерских и технолошких рјешења показује да је креативни тим ”Епла” у овом моменту сасвим близу плафона својих могућности.

То ће свакако обрадовати захукталу конкуренцију чији су адути оперативни системом ”аднроид” из ”Гугла” и апарати које лиферују пре свега корејски ”Самсунг” и тајвански ”Ха-Те-Це”.Оставите одговор