Нова држава, стари назив: У Доњецку прогласили Малорусију

Малорусија се Украјина и звала од својих почетакау царској Русији. Која је и потекла из Кијевске Русије. Прогласили су успостављање државе Малорусије која ће, како кажу, бити наследница Украјине.

уторак, јул 18, 2017 / 20:22

Лидер Доњецке Народне Републике (ДПР) Александар Захарченко изјавио је да је у припреми устав нове државе који ће касније бити изнијет на гласање.

Александар Захарченко (архивска фотографија)

Захарченко је предложио трогодишњи транзициони период ка оснивању нове независне државе Малорусије као рјешење трогодишњег сукоба на истоку Украјине, преноси Спутњик.

Оцијенивши да је у разговорима унутар ДПР закључено да се "Украјина показала као пропала држава", Захарченко је позвао међународну заједницу да подржи његов предлог.

"Треба да нас подрже становници региона. Ово решење је могуће ако међународна заједница подржи идеју", рекао је Захарченко.

"Малорусија је проглашена као суверена држава и наследница Украјине, с Доњецком као главним градом", пренео је Спутњик.

"Ми, представници бивше Украјине, проглашавамо оснивање нове државе, Малорусије, која је држава насљедница Украјине", саопштио је министар ДПР Александар Тимофејев.

Тимофејев је изјавио да ће нова држава водити политику ка обнављању веза с Русијом, придруживању Савезу Русије и Белорусије, да ће званични језици бити руски и малоруски, а да ће регионални језици задржати своја права и статусе.

Тимофејев је додао да ће Малорусија радити на обнављању активности у оквиру Заједнице независних држава и да ће покренути трилатералне разговоре с Русијом и Европском унијом.

Фронтал.СРБ се нада да ће у преузимању прерогатива од Украјине ићи тако далеко док је не ослободе све до Лавова.

Сукоби у регионима Доњецк и Луганск избили су у априлу 2014, пошто је председник Украјине Виктор Јанукович свргнут с власти војним ударом у фебруару те године. Становници тих региона гласали су за независност на референдумима, а Кијев је започео војну операцију против проруских активиста.

У сукобима је страдало више од 10.000 људи. У фебруару 2015. је потписан мировни споразум, који подразумијева прекид ватре, повлачење оружја с линије сукоба и уставне реформе.

Примирје се, међутим, стално крши, уз међусобне оптужбе сукобљених страна.

Фото: Фронтал.СРБ/ДХС1 КОМЕНТАР

Оставите одговор