Нокија и Епл на мирној стази

Финска компанија "Нокија" саопштила је данас да се америчка фирма "Епл" сагласила да исплати хонорараре због употребе њихове технологије, чиме је окончан дуготрајни правни спор између ова два гиганта. "Споразум ће резултатирати поравнањем свих парница о патентима између двије компаније", наводи се у саопштењу финске компаније, преноси Би-Би-Си. "Нокија" је тужила "Епл" због кршења закона […]

уторак, јун 14, 2011 / 10:57

Финска компанија "Нокија" саопштила је данас да се америчка фирма "Епл" сагласила да исплати хонорараре због употребе њихове технологије, чиме је окончан дуготрајни правни спор између ова два гиганта.

"Споразум ће резултатирати поравнањем свих парница о патентима између двије компаније", наводи се у саопштењу финске компаније, преноси Би-Би-Си.

"Нокија" је тужила "Епл" због кршења закона о патентима 2009. године и проширила је поступак у децембру прошле године.

Правни спорови између ове двије компаније све су учесталији.

Спорни патенти због којих је "Нокија" реаговала су модели "Епловог" мобилног телефона "ајфон", преносиве дигиталне медијаплејере "ајпод" и рачунаре тог америчког информатичког гиганта.

"Нокија" је затражила да се испитају патенти у вези са иновацијама које данас омогућавају "Еплу" да формира главне карактеристике својих производа у областима корисничког интерфејса, фотографских апарата, антена и технологија за управљање потрошњом електричне енергије.Оставите одговор