Нобелова награда за физику Русима са страним држављанством

Нобелова награда за физику ове године додијељена је Холанђанину Андреу Геиму и Британцу руског поријекла Константину Новоселову за револуционарне радове на графени, карбонској плочи дебљине реда величине једног атома, материјал који би могао изазвати револуцију у електроници – саопштио је данас Нобелов комитет у Стокхолму. "Графен је облик угљеника који је најбољи проводник топлоте", наводи […]

уторак, октобар 5, 2010 / 14:44

Нобелова награда за физику ове године додијељена је Холанђанину Андреу Геиму и Британцу руског поријекла Константину Новоселову за револуционарне радове на графени, карбонској плочи дебљине реда величине једног атома, материјал који би могао изазвати револуцију у електроници – саопштио је данас Нобелов комитет у Стокхолму.

"Графен је облик угљеника који је најбољи проводник топлоте", наводи се у саопштењеу Шведске академије наука.

Графен привлачи велику пажњу истраживача због својих веома интересантних особина и широке примјене, нарочито за развој врло брзих електронских компонената.

Ова ултратанка плоча представља велики потенцијал на широком спектру подручја од могуће замјене за силицијум у соларним плочама до материјала за хлађење рачунарских језгри.

Константин Новоселов /36/ рођен је у Русији као и Андре Геим /51/, а обојица раде на Универзитету у Манчестеру у Великој Британији.Оставите одговор