Њемачки геолози: Најстарије светилиште у Европи налази се код Јагодине

Археолошки локалитет Белица код Јагодине најстарије је светилиште Европе, потврдили су угледни њемачки Геолошки институт у Хајделбергу и Универзитет у Тибингену. У насељу из раног неолита нађена је највећа ризница праисторијских умјетнина на свијету са око 100 човјеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година. Ово је резултат истраживања које су заједно […]

уторак, фебруар 26, 2013 / 10:03

Археолошки локалитет Белица код Јагодине најстарије је светилиште Европе, потврдили су угледни њемачки Геолошки институт у Хајделбергу и Универзитет у Тибингену.

У насељу из раног неолита нађена је највећа ризница праисторијских умјетнина на свијету са око 100 човјеколиких фигура од камена, кости и глине, старих око 8.000 година.

Ово је резултат истраживања које су заједно обавили њемачки и српски стручњаци прошлог љета на локалитету који је 2002. године открио професор доктор Милорад Стојић из Археолошког института Српске академије наука и уметности /САНУ/, пишу београдске "Вечерње новости".

Културе Лепенског вира и Белице егзистирале су у приближно исто вријеме, али су се битно разликовале.

"Лепенци су још били ловци-сакупљачи док су Беличани били земљорадници, о чему говоре пронађене фигурине са симболичним представама женских и мушких репродуктивних органа, труднице, мајке с дететом", рекао је Стојић.

Он је указао како је очито да су камене фигурине, чија је израда на изузетном умјетничком нивоу, биле посвећене култу плодности, што је карактеристика ратарских заједница које обожавају мајку земљу.

На фигурама из Белице представљене су све фаза настанка и развоја људског плода, од зачећа до порођаја.

Овакве представе нису никада до сада забиљежене у умјетничком стваралаштву човјечанства, од када је оно настало 38.000 година прије нове ере.

Геофизичка испитивања у 2012. на локалитету Белица открила су праисторијско насеље опасано кружним ровом пречника 75 метара. У том кругу пронађени су кружни, трапезасти и троугласти темељи монументалних грађевина, какви до сада нису налажени у насељима раног неолита.

"То доказује да је реч о духовном средишту које је истог значаја за протостарчевачку заједницу, какве је у позном мезолиту имао верски центар Лепенски вир", рекао је професор Стојић.

Истраживања на Белици изведена у сарадњи с Универзитетом у Тибингену, који ће издати двојезичну монографију на немачком и српском језику под насловом "Белица, најбројнији је групни налаз културно-уметничке пластике из каменог доба и најстарије духовно средиште у неолиту Европе".

Њемачки стручњаци су локалитет код Јагодине назвали археолошком сензацијом 21. вијека, а налази из Белице свјетску премијеру ће имати на изложби од новембра ове до марта 2014. године у Археолошком музеју у Тибингену.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор