Њемачка: Власник фарме не преузима кривицу за епидемију

Клаус Вербек, власник фарме у Њемачкој која се сматра извором заразе бактерије ешерихија коли, рекао је да не разумије оптужбе да су клице које он узгаја на фарми главни "кривци" за епидемију у којој је до сада умрло 22 људи. Вербек, директор пољопривредне компаније "Гертнерхоф биненбутел", рекао је листу "Ноје ознабрукер цајтунг" да се на […]

понедељак, јун 6, 2011 / 11:58

Клаус Вербек, власник фарме у Њемачкој која се сматра извором заразе бактерије ешерихија коли, рекао је да не разумије оптужбе да су клице које он узгаја на фарми главни "кривци" за епидемију у којој је до сада умрло 22 људи.

Вербек, директор пољопривредне компаније "Гертнерхоф биненбутел", рекао је листу "Ноје ознабрукер цајтунг" да се на његовој фарми не користе ђубрива и да нема животиња.

"Не разумијем како процес по којем радимо на фарми и оптужбе могу да иду заједно. Клице се узгајају само од сјемена и уз додатак воде и ту нема ђубрења. Не постоји никакво ђубриво животињског поријекла на цијелој фарми, као ни животиње", рекао је он.

Њемачки званичници рекли су данас да су клице са те фарме извор заразе бактеријом ешерихија коли од које је умрло 22 људи, а више од 2 200 разбољело се у Европи.

Фарма је затворена, производња блокирана, а данас се очекују додатни резултати тестова.

Ни Вербек нити било ко други на фарми није хтио данас да разговара са новинарима и телевизијским екипама, укључујући Ројтерс, у градићу од око 6 600 људи око 70 километара јужнод Хамбурга.

Њемачки званичници, под великим притиском да идентификују извор заразе бактеријом ешерихија коли, упозоравају потрошаче да избјегавају парадајз, краставце и зелену салату, а првобитно су рекли да су "кривци" шпански краставци.

Од посљедица ријетке врсте ове бактерије умрла је 21 особа у Њемачкој и једна особа у Шведској.

Министар пољопривреде државе Доња Саксонија Герт Линдеман рекао је синоћ да су истражитељи ушли у траг бактерији на фарми у региону Улзен, у мјесту Биненбутел.

Он је додао да су утврђене везе те фарме и хране коју су неке од жртава јеле.

Линдеман је рекао да се на фарми узгајају клице различитих сјеменки, које се увозе из других земаља.

Ријеч је о клицама броколија, грашка, сочива, луцереке, соје и неких источњачких врста пасуља.

Линдеман је рекао да су клице на овој фарми узгајане на температури од 38 степени Целзијуса "што је иделано за бактерије".

Њемачки министар здравља Данијел Бар рекао је њемачкој телевизијској мрежи АРД да су добили јасне индикације да је компанија у региону Улзен извор инфекције, али да ће се за коначне оцјене сачекати додатне анализе.

У међувремену, шпански фармери рекли су да су изгубили око 200 милиона евра само прошле седмице, а Мадрид је најавио да ће тражити компензацију. Око 70 000 људи могло би остати без посла у Шпанији због ове кризе.

Више од 2 150 људи у Њемачкој заражено је ентерохеморагичном бактеријом ешерихија коли /ЕХЕЦ/. Код многих се развио опасан хемолитичко-уремијски синдром /ХУС/, који може бити фаталан јер уништава бубреге и изазива крваву дијареју.

Случајеви заразе концентрисани су у Хамбургу, али неки случајеви забиљежени су и у 12 других земаља, код особа које су путовале у Њемачку.Оставите одговор