Њемачка: Ширење опасне бактерије, узрок непознат

Њемачки министар пољопривреде Илза Ајгнер оцијенила је данас да је заиста забрињавајуће брзо ширење опасне бактерије која би могла бити узрок смрти три лица. "Заиста је забрињавајуће. За сада још не можемо рећи шта је извор инфекције и зато не можемо искључити нове случајеве", изјавила је Ајгнерова која је такође задужена за заштиту потрошача при […]

среда, мај 25, 2011 / 16:25

Њемачки министар пољопривреде Илза Ајгнер оцијенила је данас да је заиста забрињавајуће брзо ширење опасне бактерије која би могла бити узрок смрти три лица.

"Заиста је забрињавајуће. За сада још не можемо рећи шта је извор инфекције и зато не можемо искључити нове случајеве", изјавила је Ајгнерова која је такође задужена за заштиту потрошача при државном продајном ланцу АРД.

Њемачке санитарне власти упозориле су јуче на брзо ширење бактерије ентерохеморагична ешерихија коли (Eцех) која проузрокује крварење у дигестивном систему.

До сада су три лица преминула од могуће инфекције бактеријом која се шири на сјеверу Њемачке углавном у луци Хамбург.

У току су анализе које би требало да утврде прави узрок смрти ових лица.

Међутим у Њемачкој је у посљедње двије седмице регистровано више стотина заражених ово бактеријом, наводи Институт "Роберт Кох", федерална установа за контролу и борбу против болести.

Од неколико стотина заражених више од 80 обољело је од хемолитичког уремијског синдрома (ХУС), који узрокује ова заразна бактерија која доспијева у људски организам путем хране.

Цријевна инфекција манифестује се као крвави пролив, обољели повраћа и има болне грчеве у стомаку. Уколико бактерија доспије до крви долази до тешког оштећења бубрега, што у најгорем случају доводи до смрти. Ова бактерија живи у цријевима говеда. Људи се њоме инфицирају контактом са животињама или уносом хране.

Министарство упозорава да се предузму непходне превентивне мјере као би се избегло ширење заразе.

Њемачки штампани медији данас су објавили низ превентивних савјета које су дали сарадници медицинских центара и института, а прије свега, да се поврће прије употребе добро опере, а у најбољем случају и прокува.

Стручњаци немају одговоре али тврде да ова опасна цријевна бактерија није нова, међутим немају образложење због чега је сада мутирала.

Цријевна бактерија у Њемачкој шири се од сјевера према југу земље и већ је захватила седам покрајина.

До сада су се углавном цријевном бактеријом инфицирале жене животног доба између 20 и 55 година. Постоје разне спекулације, а једна од њих је да су жене посебно на мети бактерије, јер оне најчешће и припремају храну. Из берлинског Института "Роберт Кох" апелују да се обрати пажња о хигијени, а посебно оних људи који имају контакт са зараженима.Оставите одговор