Нисмо летили за Минокос: Ваздухопловни сервис Српске ће тужити за клевету

Илић је навео у саопштењу да су протеклих дана учестала објављивања нетачних информација појединих медија, као и појединачна обраћања поводом летова Ваздухопловног сервиса Републике Српске са циљем изазивања негативних емоција и неповјерења у Ваздухопловни сервис и институције Републике Српске.

четвртак, јун 24, 2021 / 12:25

"Овакве крајње неодговорне изјаве, тачније лажи, које су изговорене у више наврата у посљедње вријеме, директно и индиректно утичу на безбједност наших ваздухопловних операција", истакао је он.

Илић је демантовао наводе које је посланик Небојша Вукановић изнио на сједници Народне скупштине Републике Српске 22. јуна, односно "информацију о лету за тзв. Минокос".

Он је навео да ће дезинформације о летовима Владиног авиона за Брач и о "мистериозним путницима за Тиват", добити епилог пред правосудним органима Републике Српске од којих ће тражити правну заштиту.

"Одговорно тврдим да ниједан од наведених летова није извршен авионом Владе Републике Српске што се може провјерити и доказати. Да би било који авион са путницима полетио на међународни лет постоји неколико институција и служби које морају бити укључене и које морају одобрити операцију авиона и уредан статус путника како на полазном аеродрому тако и на крајњем одредишту лета. Кориштење информација са сајта Флигхт Радар нема доказну вриједност и њиховим законским прописима забрањено је да се оне износе у јавност, те ћемо се потрудити да на суду правно спојимо Флигхт Радар и интерпретатора наведених дезинформација", истакао је Илић.

Он је додао да су се у Ваздухопловном сервису одлучили на тужбе за клевету "с обзиром да поједини посланици, медији, блогери итд. своје наводе заснивају на лажима и измишљотинама, и да њихова дрскост излази из оквира елементарне пристојности, те да овакво понашање битно утиче на безбједност посада и путника".

"Имена ће бити наведена у тужби и јавност ће бити обавијештена о томе. У рјешавање ове ситуације укључићемо стручњаке из сусједних земаља из области безбједности цивилног ваздухопловства и ваздухопловног права који ће моћи да докажу да ове дезинформације угрожавају безбједност ваздухопловних операција које обавља Ваздухопловни сервис Републике Српске. Знамо да је ангажовање ових стручњака скупо, али такође знамо ко ће сносити трошкове", поручио је Илић.

Он је указао да изношење неистина наноси штету Ваздухопловном сервису и угрожава ваздухопловне операције, путнике, посаду, запослене и њихове породице.

"Како нас то појединци у медијима у задњих пар дана представљају јавности? Свакако, само не као озбиљне и одговорне људе, какви ми то заправо јесмо", истакао је директор Ваздухопловног сервиса Републике Српске.Оставите одговор