Никола Лазаревић: На данашњи еколошки дан

Данас је 5. јун, Свјетски дан заштите животне средине. Данас морам и ја да нешто напишем, упозорим, критикујем и похвалим а најрадије бих ћутао. Зашто ћутао, питаће се они који знају да сам четвртину вијека провео покушавајући да упозорим народ и власти на то да сачувају непроцјењиве дарове које нам је бог дао на овим […]

уторак, јун 5, 2012 / 07:52

Данас је 5. јун, Свјетски дан заштите животне средине.

Данас морам и ја да нешто напишем, упозорим, критикујем и похвалим а најрадије бих ћутао. Зашто ћутао, питаће се они који знају да сам четвртину вијека провео покушавајући да упозорим народ и власти на то да сачувају непроцјењиве дарове које нам је бог дао на овим просторима. Да, дао нам је невјероватне изворе питке воде, дао нам је шуме у изобиљу, дао нам је безброј мањих и већих ријека и језера, дао нам је прелијепе планине и плодне оранице, дао нам је толико да смо пет пута бројнији не би за још пет генерација могли потрошити сво то благо, дао нам је толико као мало гдје на овој планети, дао нам је толико да су нас због тога нападали, морали смо гинути како би то непроцјењиво благо сачували.

Није Он нама ове љепоте и благо дао да им се дивимо. Дао нам је да их разумно користимо како би добро живјели, али и да та богаства обнављамо и чувамо.

Јесмо ли то заиста и урадили ?

Колико ја знам а вјерујте ми да су то званични подаци посјекли смо половину народне шуме у вриједности више милијарди марака а да нисмо уложили задњих 20 година ни неколика милиона марака у ревитализацију или пошумљавање. Коме су отишле паре зна народ јер видимо да од тих пара сви сретно и богато живимо. Посљедица тог кулачког подухвата је губитак преко 50% извора питке воде.

Ријечни токови су нам загађени јер сва канализација и друге отпадне воде су проведене у њих, народ баца све што има смећа у њих од потока до великих ријека. Држимо неславан рекорд јер су нам само два града у РС ријешили пречишћавање отпадних вода по еколошким стандардима.

Какво је само катастрофално стање са депонијама смећа стид ме и да напишем. Ко је крив? Па наравно, све досадашње власти.

Данас ће власти и сви медији обавијестити народ да је ово значајан датум. Негдје ће се направити неки перформанс о екологији,истаћи ће се потреба за очувањем животне средине. Биће ту пар интервјуа са одговорним који ће нам пружити наду у боље сутра истичући да без ваздуха, питке воде и здраве хране нећемо биолошки опстати. Народ ће бити сретан јер да им то нису саопштили ко зна шта би било.

Стварно јадно

Е, да баш не буде свијетла еколошка, привредна, спортска и културна будућност као до сада, да нам више не саопштавају како живимо живот из снова треба се нешто радикално промијенити.

Да не останем недоречен због оне констатације на почетку колумне од четврт вијека моје борбе за здрав и нормалан живот. Прије 25 година сам са групом ентузијаста основао еколошко друштво које је доста ствари урадило и на доста ствари покушало да утиче у позитивном смислу као и друга сродна удружења у бившој и садашњој држави. Наравно да нисмо успјели јер да су власти хтјеле да раде по закону не би констатација о стању животне средине у нашој држави била овако катастрофална каква јесте.

Управо зато смо и основали Еколошку партију РС-зелени Српске. Много је ту паметних, остварених и некомпромитованих људи који знају шта хоће и како како до циља доћи. Никад се нисам бавио политиком али сам се морао укључити како би дао свој допринос остварењу циља. Осмислили смо ЕКОНОМСКО-ЕКОЛОШКИ програм који је добио највише оцјене домаће и стране стручне јавности. На јесен ћемо понудити народу наш програм и тражити њихову подршку како би га могли спровести у дјело.

Ништа ту нема необично

Исту ствар су морали урадити еколошка удружења у Европи. Исто су покушавали указивати властима на потенцијалну катастрофу, молити их да нешто предузму како би спријечили, уништавање шума, загађење земљишта и рјечних токова, указивали на прилагођавање привреде еколошким стандардима, све је било узалуд.

Као паметни а упорни људи организовали су се, основали партије зелене оријентације, донијели програме како на државном тако и на локалном нивоу и изашли на изборе тражећи од народа да им да шансу да промијене неподношљиво привредно и еколошко стање. Народ их је послушао и погледајте данас стање у западној Европи, Скандинавији, земљама средње Европе.

Ово стање које ми имамо је наша стварност и без обзира на све досадашње власти велику кривицу за ову бруку сносимо ми сами.

Ја видим Републику Српску као нормалну, развијену, еколошки 100% чисту. За то живим, за то ће сви наши чланови који добију повјерење од народа морати радити од сваког више проводећи програм у дјело, мораће својим примјером натјерати друге да раде поштено, мораће за годину да ураде што би у нормалним околностима урадили за читав мандат.

Тако је замишљена наша партија, само такви могу бити чланови наше партије, само такви могу бити на нашој листи, да је среће ми не би имали разога да се организујемо да су све партије које су биле до сада на власти тако радиле.

Имамо визију, имамо једину идеју која није злоупотребљена у нашем народу, видјећемо се идуће године за овај исти датум ако и гдје нам да народ повјерење на јесен јер ће мо у тим мјестима тада увелико са много дисциплине спроводити наш програм, односно остваривати стварност која се сања јер "КО НЕ САЊА И НЕ ЖИВИ".0 КОМЕНТАРА

  1. Озбиљни проблеми. Не улажемо у рециклажу, не размишљамо о биогасу, о соларној енергији која је скупа за започињање ни у назнакама. Све то долази на наплату, само спорије од кредита ММФ

Оставите одговор