Ни дигнитета, ни интегритета на празан стомак

Сад да нема ОХР, требало би га измислити. Свевладајући би требало заиста да им прво пошаљу писмо захвале, а онда, један по један, у нови храм да им свећу прислуже за здравље и дуговечност. Као бавимо се дигнитетом Републике Српске и високог дома Народне скупштине. Који дигнитет? Тамо где се и свадбе одржавају? Или, тамо […]

четвртак, јун 11, 2009 / 10:43

Сад да нема ОХР, требало би га измислити. Свевладајући би требало заиста да им прво пошаљу писмо захвале, а онда, један по један, у нови храм да им свећу прислуже за здравље и дуговечност.

Као бавимо се дигнитетом Републике Српске и високог дома Народне скупштине. Који дигнитет? Тамо где се и свадбе одржавају? Или, тамо где је интегритет нетрагом нестао, па онај нацрт законског решења по којем ће се преиспитати нелагално стечена имовина купи прашину по ладицама?

Нећемо се бавити чињеницом да је 16.000 људи остало без посла, само у прва четири месеца ове године. Кад се помножи са бројком четири, колики је просечан број чланова породице, то је 64.000 људи више без егзистенције. Немојмо се заваравати да се ради о породицама где је и супруга званично запослена.

И кажу да је све под контролом и да, боже мој, и развијеније земље имају тај проблем. ‘Ајде?! Нису ли до скора тврдили да кризе нема и да ће нам раст БДП бити 6,4%, а само у овој години створиће се 20.000 нових радних места?! На овај број становника, а посебно број званично запослених, ова цифра од 16.000 је да боли глава од бриге!

Са оволиком стопом сиромаштва, са оволиком сивом економијом, требало би да се зарозамо од плача и бриге и да тај високи дом, који чува дигнитет празном причом, заседа даноноћно. О свом трошку, односно из властитог џепа тих дигнитетлија.

Званична стопа незапослености у БиХ је око 44%, док недавно спроведена ЛФС (Labour Force Survey) процењује стварну незапосленост на око 29% (кад се приброје они у "сивој" економији), што је још увек највише забележена стопа у региону. Бележи се и значајан пораст "сиве" економије, која се процењује на 33% до 50% регистроване економске активности.

Ех, сад тих 16.000 људи је бројка оних који су званично били запослени. Били. Они на "црно" нису део званичне статистике. А ни живота, па их нису бројали. Треба ли напомињати шта то значи за буџет, па Фонд ПИО, па стопу сиромаштва? Велики део становништва се налази испод границе сиромаштва, а процена је да је 70% њих остало испод границе сиромаштва кроз период од три године, док је 76% свих незапослених било незапослено дуже од две године.

Да сад причамо како то јесте у држави, али је Република Српска лепша и боља? Не може. Оних 16.000 се односи само на Републику Српску, а не знам како би то овде био рај, а тамо пакао, ако се тргује, производи за шире тржиште, куповна моћ свих је од кључне важности, и томе слично.

Зато се и бавимо дигнитетом, заборављајући да дигнитет значи и имати образовано становништво, добар стандард, људска права, слободе; и све оно што немамо у овом целом дигнитету без интегритета. Ако је око 42% становништва са ниским нивоом образовања, можеш продати било какву причу, па и то да су ти неки закључци НСРС јако битни.

Јер, ко ће припитати да нема механизама никаквих за враћање надлежности? Јесте тај механизам био предвиђен у оном "априлском пакету" (или боље рећи априлилилиском пакету), али сад га нема! Могли су до бесвести преиспитивати, тражити… и зубе са дигнитетом поломити. Без интегритета, јер ови што нам као бране дигнитет, све богатији, а ови што навијају – све сиромашнији.

Да не говорим о свим оним пројектима историјског значаја који су и историјски пропали – од којекаквих приватизација са штетним последицама, споразума и уговора, најскупљих јавних радова у свету, до силних милијарди страних инвестиција које само што нису. Нису. Стране нам јесу, али инвестиције нам нису. Зато ће остати најскупљи споменик лошој власти на планети – онај Комплекс са све фонтанама у које сад и нових 16.000 незапослених са све породицама могу само да умоче голи хлеб и слушају музику.

Па, музичке су. Свирају. Знамо и чему, односно коме.

Зато је сјајно што ипак постоји ОХР и оне колоне дипломата који нам, ето, угрожавају дигнитет, који немамо овако сиромашни, и интегритет, који немају они који бране непостојећи дигнитет.

Хоће ли ишта променити закључци или декларација сиромашнима, обесправљенима и угроженима? Неће. Као што то неће урадити ни било каква одлука ОХР. Фарса се наставља.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор